Новата организация на движение по бул. „Витоша“ в София отива на съд

441508016_10232780796052586_6734751141263055847_n

Ще бъде внесена жалба в съда срещу новата организация за движение по булевардите „Партиарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ в столицата. Това съобщи пред БНР пътният експерт Диана Русинова.

Според Русинова с изпълнението на проекта са нарушени два закона и 6 поднормативни акта. Освен това тя се учудва на монтираните черни колчета, чието светлоотразително фолио не е по стандартите за такива ситуации. „Светлоотразителите по тях не са от материали за пътни знаци, а за ремаркета на тежкотоварни автомобили, т.е. не са подходящи за този вид съоръжения. С други думи – опасни са и не им е там мястото“, обяснява тя.

„От праха тези колчета скоро няма да се виждат. Освен това, да ми покажат къде е регламентирано велоалеите да бъдат с жълта маркировка. Използването на обикновена боя е недопустимо“, каза експертът. По думите ѝ след измерване се е оказало, че нощната светлоотразителност на маркировката е над 10 пъти под нормата. „Имаме колосална загуба на перли, което показва, че са използвани продукти с много ниско качество. Което е буквално шокиращо, тъй като според информация от общински съветници до тук са били похарчени близо 1 млн. лв.“, отбеляза още Русинова. Тя добави, че в момента има 2 велосипедни алеи по бул. „Витоша“ – едната е по платното, другата е по тротоара, а пешеходците вървят по пътечка, която е широка само метър.

„Не знам как може по такъв начин да бъде съгласуван и одобрен такъв проект. Не знам защо държат на всяка цена този проект да бъде наложен“, каза още експертът.

Диана Русинова каза, че ще бъде внесена жалба в съда и очаква единственото, което може да се направи – да се възстанови последната законна организация на движение по тези улици.

В днешния ден се очаква граждани отново да се съберат на протест срещу новата организация за движение.