Разрешиха на Киро да истеризира по БНР: Главчев е на ГЕРБ! Искам и министрите да са от ГЕРБ

1

Не е вярно, че щеше да има конституционна криза, ако Димитър Главчев не беше приел, защото Андрей Гюров нямаше да откаже. Това заяви пред БНР Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“ и съпредседател на ПГ на ПП-ДБ, във връзка със заявеното от президента Румен Радев, че председателят на Сметната палата е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента да стане служебен министър-председател.

„Кандидатите за служебен премиер бяха така обрисувани, че няма избор, но реално имаше избор. Ние знаем, че Андрей Гюров, ако беше избран, нямаше да откаже, и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България. Тезата, че щеше да има конституционна криза, ако Главчев не беше приел, не е вярна. В това сме сигурни поне за един кандидат“, обясни той и категорично подчерта, че е имало избор.

„Не беше вярно, че няма избор между възможните кандидати. Сред възможните кандидати имаше и хора, които не бяха толкова ярко оцветени партийно. Не беше само черно и бяло. Съгласен съм, че тези институции трябва да се пълнят с непартийни хора, добави Петков.

По думите му Конституцията работи добре като формат, но „в завзетите институции в момента този формат беше много труден.

„Това, което сложихме в нашето споразумение, е, че във всички назначения в тези институции не трябва да има политически квоти. Включително и от нас, не казвам, че ние (ПП-ДБ) трябва да сме със специална квота, напротив“, разясни Петков.

Той определи номинираният за служебен премиер Димитър Главчев като „кандидат на ГЕРБ“ и посочи, че не може да бъде определян министърът на вътрешните работи Калин Стоянов като неутрален.

Всички видяхме, цяла България видя, че той не просто е от едната страна, а много тясно е от едната страна. Ако отново загубим едни 400 000 гласа и пак се купуват гласове като на местните избори – това ще бъде пълно безобразие. Ще го познаем Димитър Главчев по делата – да видим сега кои ще са кандидатите. Много се надявам да не се играе играта скрити зависимости – незнайни лица. Да си кажат, ако ще слагат чисто ГЕРБ хора, по-добре да си сложат чисто ГЕРБ хора. А не да казват, че са независими, а да им се обаждат по 10 пъти на ден, за да обслужват политически цели, обясни бившият премиер на България.

В предаването „Неделя 150“ Кирил Петков изказа разочарование, че страната отива на предсрочни избори за Народно събрание и даде заявка, че след тях ПП-ДБ „няма да управлява с никой, ако те не са готови да подпишат с ясни дати споразумението, което изработихме“.

„Разочарован съм, че ГЕРБ не си спазиха уговорката и съм разочарован, че ни пратиха да гледаме едни театри седмици наред. Ние непрекъснато се замеряме пред камерите и по студиата с оплаквания един към друг, защото няма съд. Когато кажем, че някой е корумпиран, няма съд, който да каже, че той наистина е или не е корумпиран. Не са политиците, които трябва да стават съдии, прокурори или регулатори. Политиците трябва да придвижат тези институции, за да започнат да работят“, разясни още съпредседателят на ПП. Което е идиотско, защото точ(но той най-добре знае, че има съд. И там Слави Трифонов го осъди на 50 000 лева за лъжа.

Ще бъдем в опозиция, дори и да бъдем първа политическа сила след изборите, ако нямаме партньори“, категоричен беше съпредседателят на ПП-ДБ.

„Не е на всяка цена в правителство, което ПП-ДБ подкрепи, Асен Василев да бъде министър на финансите. Не е на всяка цена, но изпускаме ресурси, ако на база на политическо оцветяване не си слагаме най-добрите хора на най-правилните места. Никой не е със запазена роля и със запазена позиция. Единственото важно е да продължаваме да строим институции, които не са тясно политически и дават на обществото да се движи напред“, истеризира с последната опорка от Лена Бориславова проваленият премиер.