След като Асен и Лорер им продадоха офиса, ПеПе получиха такъв безплатен от Денков

кирил петков асен василев

В последните си дни на управление, Николай Денков и министрите му в оставка решиха да гласуват партийна централа за „Продължаваме промяната“.

Проектът на решение е внесен като 9-та точка и гласи: Проект на решение за даване на съгласие за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху имоти – частна държавна собственост, за административните нужни на централното ръководство на политическа партия „Продължаваме промяната“.

Проектът на предложение е внесен от регионалния министър Андрей Цоков.

В Изборния кодекс не е записано изрично как се процедира спрямо партия, която е в коалиция и не се е явила самостоятелно на последните избори.

Чл. 31. (1) (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Държавата и общините предоставят безвъзмездно на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Помещения по ал. 1 могат да се предоставят и на партии, които на последните избори за народни представители са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове в страната и извън страната, с изключение на гласовете по чл. 279, ал. 1, т. 6 от Изборния кодекс.

Съгласно тези разпоредби не е изрично уточнено дали ПП отговаря на изискванията, защото не са спечелили 1% самостоятелно, а коалицията им има централа – на Кърниградска, заедно с ДБ.  Самата коалиция ДБ, която е съставена от „Да, България“ и ДСБ също делят една централа.

Припомняме, че ПП ползваха за своя централа сградата на ул. Чаталджа. Преди няколко месеца стана ясно, че Асен Василев и Даниел Лорер са я продали, което предизвика скандал, който бе наречен „Чаталджагейт“.