Стана ясно как жената на Нотариуса се е намърдала в ГДБОП и защо е била изхвърлена

1709015868-745-425-notariusa

Дали е имал лице или сътрудник на МВР, няма хипотеза в закона, която да ни позволява да разкрием такива данни. През февруари-март 2022 година са постъпили общо 5 сигнала срещу Божанов. Те са постъпили първо във външно министерство и след това са дадени на ГДБОП за проверка.

Това заяви шефът на ГДБОП Явор Серафимов пред Нова тв по повод разследването след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

„3 сигнала са подадени от Адриана Симеонова – бившата съпруга на Божанов. Един от тях е на нейния настоящ съпруг. Сигналите са за злоупотреба с власт, натиск и измами. И по петте сигнала, всички събрани материали са предоставени в СГП“, разкри той.

„Основното престъпно деяние, което сме установили, са имотните измами. Това е била основната дейност на групите. Това са първите сигнали, които са постъпили в МВР. Това, че в ГДБОП е постъпил тогава сигнал, не значи, че в Министерството не са постъпвали други“, каза още шефът на ГДБОП.

Серафимов разкри, че има прокурори и съдии, които се споменават в сведенията, които са дали подателите на сигналите срещу Нотариуса.

„Добрите познанства на Божанов с тези лица е подпомагало за решенията на делата. Това ,което сме предприели, е да обобщим всички материали, намерили сме жертви, дали са показания и всичко, което сме успели да съберем, е предадено на Прокуратурата. Не са ни възложени допълнителни действия“, допълни той. „Гръцките бизнесмени за подали сигнал в ГДБОП, като г-жа Йоневска е използвала позицията си в НАП, но името на Божанов не се споменава в техния сигнал, който е подаден през 2022 година. Нито в сведенията на бизнесмените, нито в тези на адвоката им, е споменато името на Нотариуса, адвоката му или някой от групата му“, разкри още Серафимов.

„Адриана Симеонова е била призовавана и е дала сведения няколко пъти. Лицето, когато е идвало и е работено с него, служителят, който е ангажиран със случая е давал телефона си.

Никога не е получавал сигнал за пресрещане и такава среща, нямаме информация, че е била пресрещана от Нотариуса и заплашвана. Възможно е да е имал контакти в ГДБОП. Съпругата на Мартин – Гергана Божанова, е назначена с конкурс през 2021 година“, посочи той.

Тя се е явила на конкурс, който е бил обявен за позиция „разследващ полицай“ и това е позицията, която е спечелила. Серафимов изтъкна, че тогава Калин Стоянов не е бил начело на ГДБОП.

Гергана е искала да получи достъп до секретни документи в ГДБОП, но й е било отказано, тъй като е била хваната в измама. Оказва се, че тя е лъгала за лична собственост – имоти и автомобили, които е притежавала. Гергана е била отстранена, но по-късно е обжалвала в съда и е била върната на работа.