Радослав Димов пред ВСС: Болен съм, не ми остава много! Искам да се изчисти името ми

Image_17205714_40_0

Искам да бъде изчистено името ми. Това, което се твърди от гръцки бизнесмени, не е вярно. Страдам от болест, която не ми дава много живот и искам името ми да бъде изчистено. С никого не съм говорил. Това заяви апелативният прокурор на София Радослав Димов пред Прокурорската колегия на ВСС, която го изслушва във връзка с Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Димов беше споменат от гръцки бизнесмени.

Той каза, че познавал споменатия адвокат Александър Червеняков, запознали се на базата на прокуратурата в град Бяла. По никакъв начин обаче Радослав Димов не се занимавал с казуси с гръцките граждани, предава 24 часа.Не познавам Нотариуса, знам за него, че е имотен измамник, не съм имал никакви контакти с него, каза още Димов. Велимир Атанасов го знам от времето, когато беше съдия в СРС, не съм бил в близки отношения с него, не съм поддържал никакви контакти с него.

Той предположи, че споменаването на името му от гръцки бизнесмени е, за да извлекат ползи. Димов каза, че е подал сигнал в Софийската градска прокуратура, за да направят проверка по случая. Той бил разпитван като свидетел.

„Опетнявайки моето име, опетняват и институцията. Хем чистя моето име, хем чистя името на институцията“, каза още той.

Неговото изслушване беше много кратко, около десетина минути. След него започна изслушването на Ясен Тодоров, който до неотдавна беше зам.-шеф на националното следствие. Той поискал да бъде изслушан и от парламентарната комисия.

„С клеветнически твърдения в някои медии тежко се засяга моето добро име, нанасят се вреди на моите близки, тежки щети търпи не само моето име, но и институцията“, обяви Ясен Тодоров.

Той не бил чел доклада, единствено, което прочел е, че бил в тесния кръг на Божанов.

Не познавах Божанов, никога не съм комуникирал с него, не знам къде са неговите кантори, местоживеенето му, за съществуването му разбрах от скандалния запис с участието на г-жа Ивайла Бакалова. Нямах представа и визуално как изглежда, каза Тодоров. Той определи твърдението, че е посещавал клуба на Божанов като клеветническо. Даже не бил ходил в този район.

Тодоров призова да има институционална реакция срещу такива пасквили, с които боравят законодателната и изпълнителната власт и ги наричат доклади. „Когато истината излезе, кой ще носи отговорност за тиражирането на тези клеветнически твърдения“, попита Тодоров.

Огнян Дамянов го попита дали е чувал, че този клуб е продължение на друг клуб, който бил в близост до Съдебната палата. И дали познава адвокат Велимир Атанасов.

„Не знам за какъв клуб говорите, а снимката на Велимир Атанасов видях в „24 часа“, каза Ясен Тодоров. Той пак повтори, че не бил запознат с т. нар. доклад, който бил внесен в парламентарната комисия. Той не знаел кои са другите имена в този списък, защото не бил го виждал.

„Надявам се истината да излезе наяве и институциите не така лековато да се отнасят към такива пасквили и само по доноси да се съсипват човешки съдби“, каза още Тодоров.

Йордан Стоев предложи да се поиска доклада от парламента, и всички техни колеги, които желаят, също да изкажат становища. Гергана Мутафова предложи да бъде поканен и адвокат Александър Червеняков. Калина Чапкънова също предложи да се чуе гласът на магистратите. Тя виждала и нещо по-дълбоко като тенденция – противопоставяне на едни магистрати спрямо други, противопоставяне на съд срещу прокуратура. Добър вариант бил да не създават нарочна комисия в Прокурорската колегия, а всички заедно да действат.

Огнян Дамянов пък коментира, че с изумление чул изказвания на юристи, които казали, че нямат доказателства, но техният извод бил такъв. И той имал мнение за някои власти, но не го изразявал публично.