Радев уклончив за „Трети март“, смъмри управниците: Скандалите късат нишката с обществото

payimage-607222

Радев ще осигури „максимално добри условия“ за ротацията, твърди самият той.

„Винаги, когато съм провеждал консултации, това е било с даване на възможност и стремеж политическите сили да стигнат до консенсус за властта. Сега, разбира се, има още време дотогава, но ще действам изцяло в рамките на Конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт, за да вземе своите решения в този процес.“

Така президентът Румен Радев отвърна на въпрос колко време ще даде за консултации между партиите, когато дойде време за ротация на премиерите.

„Не мога да коментирам кой ще бъде външен министър. Това решение трябва да бъде взето от управляващата коалиция. Но всички виждаме, че тези скандали, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващи и общество“, каза той.

„Надявам се управляващите да си дават сметка за това, защото хората виждат едни препирни за постове, властови ресурси, за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с националния интерес и очакванията им като граждани“, допълни президентът.

Наскоро бившият спортен министър и бивш член на БСП Весела Лечева регистрира марка „Трети март“. Това движение се очаква да прерасне в партия на президента. Запитан за него обаче Радев отговори така: Да сте ме чули аз да говоря за „Трети март“? Задайте въпроси на тези политически лидери, които говорят за „Трети март“. Питайте ги какво толкова ги притеснява. Но явно погазването на всички предизборни обещания, нарушаването на елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото, затова и самите граждани търсят някаква алтернатива. Затова ви казах, че ако дам доверието си на някоя политическа сила, ще ви го оповестя лично.

Президентът обаче не пропусна и да отбележи, че 3 март „все още е национален празник и аз съм убеден, че ще остане такъв. Хората ясно показаха своята воля“.