Като холивудски сценарий: „Спасяването на редник Терзиев осъществи генерал Борисов“

payimage-608761

„Областният управител действа като политкомисар. Казусът е изцяло политически“, заяви пред БНР Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ-СДС, бивш председател на Столичния общински съвет, за върнатото решение за разпределението на постоянните комисии от страна на Вяра Тодева.

„Г-жа Тодева връща решението под одобрителните възгласи на ДБ, ПП и „Спаси София“, които имат цялата власт в града – кмет, председател на Общинския съвет и 20 от 24-ма районни кметове, с 34% от гласовете“, обясни той.

„Въпреки мъртвата хватка, направихме огромен компромис, за да заработи съветът, а сега съветът отново е блокиран. 59 от 61 общински съветници, когато в 12 часа избрахме техен човек за председател. Гласувахме, за да отпушим работата. Тогава бяхме добрите, правилникът беше спазен. Чрез връщането от областния управител се упражнява натиск, за да може да получат още председателски места в комисиите, политически рекет“, казва той.

По думите му „този ламтеж за власт трябва да бъде овладян“.

Дотук първата жертва е бюджетът на София, подчерта Георгиев.

В бюджета е премахната изцяло успешна програма за деца със специални образователни потребности. В замяна на това в новия бюджет е предложено „от парите на софиянци да се раздават без ясни критерии на иновативни и технологични компании, нещо от рода на ядливите чашки и чинийки. Това са важните разговори, които трябва да водим – как да се управлява градът, а не борбата да трудоустроим още няколко от кадрите на т.нар. Промяна, „спасители“ и прочее“, коментира Георги Георгиев.

Той алармира за чистка на редови експерти в общината, която до момента струва над 100 000 лева за обезщетения. Общинският съвет губи експерти. Десетки са освободените, на които се предлагат до 6 заплати обезщетение „или започват дисциплинарни производства срещу тях“, каза той.

„С чужда пита правят помен. С нашите пари плащат обезщетения, за да разчистят сметките си с хора, които са си вършили работата. Даваме много лош знак към младите хора, които е трудно да бъдат убедени да започнат работа в публични институции, да работят за обществото, вместо в адвокатски кантори и в големи компании, след което при смяна на караула и редовите юристи да се разделят с работата си – това е несериозно. А заместник-кметът, който е назначен по правни въпроси, няма юридическа правоспособност. Това, което се случи, е спасяването на редник Терзиев от екипа на генерал Борисов и останалите партии. Защото кършиха ръце три месеца колегите“, каза още той.