Денков изнагля, поставя условия за Ротацията и размахва пръст

payimage-603935

Премиерът Николай Денков продължава да настоява да заеме поста на външен министър, но вече изтъква нов мотив – че така най-лесно ще стане ротацията. До вчера аргументът му беше, че чрез Външно министерство ПП-ДБ искат да има излаз навън и да се чува гласът на партията му пред евроатлантическите партньори.

„Краткият отговор е, защото така най-лесно може да се направи ротацията. Сменяме си местата с госпожа Габриел и след 9 месеца отново връщаме обратно ситуацията, която е сега. Без да има нужда от допълнителни промени. С Мария Габриел обсъждаме варианти и, когато има крайно решение, ще бъде чуто. Не може ротацията да бъде „ябълката на раздора“ и затова търсим решение“. Така отговори премиерът на въпрос защо от ПП-ДБ искат той да поеме поста на министър на външните работи след ротацията.

Днес Денков подчерта, че от ПП-ДБ не се опитват да вземат нещо от ГЕРБ по повод на спора в „сглобката“ за това кой да поеме поста на министър на външните работи след ротацията.

Това, което ГЕРБ заблуждава публиката е, че нямат отношение към министрите и областните управители. Още, когато създавахме кабинета, обсъдихме заедно кои са възможните лица и тогава бяха давани предложения от различни хора, настоя той.

РОТАЦИЯТА
„Ако направим ротацията, така че с Мария Габриел само да си сменим местата, те ще имат същия брой министри, същите хора. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал премиер – това е повишение, не понижение. Тази теза, че ГЕРБ ще бъде ощетен, е абсолютно несъстоятелна“, категоричен бе той.

Днес министър-председателят отговори на въпроси на граждани и журналисти по повод 8 месеца от встъпването на правителството.

Денков така и не даде категоричен отговор на въпроса дали има постигнато съгласие между него и Габриел за Външно.

„Беше вкарана малко повече драма, отколкото трябва да има. Не мисля, че е имало искри между нас с г-жа Габриел. Напротив, ние обсъждаме варианти и ще продължим да обсъждаме, така че когато има крайно решение, то ще бъде чуто“, каза Николай Денков по повод на спора в коалицията за това кой да поеме поста на министър на външните работи след ротацията.

Смятам, че тонът от последните дни, в който беше казано, че това не може да бъде ябълка на раздора, която да счупи правителството, е правилният тон. Търсим решение, каза премиерът.

МИНИСТРИТЕ НЕ СА ПЕШКИ

Министрите ми със сигурност не са пешки на никого. Един министър има огромна власт, трябва да се отнасяме с уважение към тези хора. Да се говори с пренебрежение към тях, не съответства на институциите. Президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя, когато бях служебен министър. Никога не съм се чувствал пешка, когато съм имал такива задължения. Всеки трябва да знае какви са правомощията му в институцията, която е, и да си гледа работата, каза премиерът.

Това, което виждаме през последните 8-9 месеца са непрекъснати опити на някои институции да представят властта сякаш е тяхна, продължи той.

Според него е редно министрите да са експерти, които имат собствено мнение и могат да го отстояват. „Това придава сила на този Министерски съвет, това е, което прави един отбор силен. Този отбор не бива да се разцепва на фракции, това не се е случило и то прави отбора силен“, каза премиерът.

Областните управители също ще бъдат прегледани заедно с министрите, макар последните да са с предимство. Не бих казал, че някой трябва да бъде сменен, само защото му се иска оставката. Трябва да се погледне какви са аргументите и имали причини, оставки се искат от всякакви хора и по най-различни причини, каза още той.

МИГРАНТИТЕ
Съгласно споразумението, което е подписано през 2007 г., а след това през 2013 г., остава същото. Ние приемаме някаква бройка, но връщаме и такава в държавите на произход. От 2007 г. досега има динамика, която не е довела до никакви сериозни проблеми в България. Бройките са от няколко десетки в годините до няколко стотици. Говоря за общите бройки. 113 човека са били приети от Австрия през миналата година. В началото на тази година сме върнали повече хора, отколкото сме приели. Нищо особено не се случва, просто опозицията се опитва да плаши хората, каза премиерът.

Министрите не са на една или друга партия. Те са хора, които са избрани, след като са получили одобрението и на двете страни от партийните лидери. Сега ще са с одобрение на двамата премиери. Те трябва да си вършат работата и да нямат партийни пристрастия. Разбира се, ако не се справят, трябва да си отидат по професионални причини, подчерта Денков.

ЕВРОЗОНАТА
„Първият въпрос е кога да бъде подготвен и публикуван първият конвергентен доклад. Дискутираме дали да не бъде направен по принцип през годината. Ако решат да си остане през май, както обикновено, можем да поискаме извънреден към края на годината. Отличници сме по три от четирите показателя, които имат значение за приемането ни – фиксираният курс на лева към еврото, външният дълг, както и бюджетният дефицит.  Единственият ни проблем е инфлацията, което е свързано най-вече с външни причини“, посочи Денков.

ШЕНГЕН
„В момента с Австрия не се водят преговори, обсъждаме с ЕК какви да бъдат следващите стъпки. Редно е процесът да бъде координиран от нея. Очевидно е, че единствената съпротива идва от няколко австрийски политици, имаме пълна подкрепа от всички останали в момента. Решението не зависи от българските власти, единствено можем да усилваме външната граница и да намаляваме броя на преминалите нелегални мигранти“, заяви той.

НОТАРИУСА И СЪДЕБНАТА РЕФОРМА
„Още един случай с преплетени интереси в правосъдната система. Тя е свързана с политическо влияние. Имаме сменен главен прокурор, борим се за правосъдна реформа. Надявам се този случай да завърши с разплитане на всички зависимости и който ги е използвал за влияние върху дела, да получи наказание. В НС могат да осигурят хора с висок морал, за да няма толерантност и такива случаи да не се възпроизвеждат отново“, подчерта Денков.

Според него оставките в Софийската прокуратура са знак за разплитане на зависимости.“Трябва да се стигне до края. Добре е, тръгвайки от прокуратурата, да се стигне и до политиците, осигурявали „чадъри“. Главният прокурор да осигури организация да се разкрие съставът на т.нар. клуб на магистрати“, смята премиерът.