Диджей застана с името си и разкри: Нотариуса е бандит от 1998 година! Нахлу у нас с фалшив милиционер и…

мартин нотариуса

Дебютът на Нотариуса в крими средите е обир на озвучителна техника за дискотека, спомня си пред БТВ потърпевшият – израстналият в Германия бивш диджей Михаил Масларски. Той решава да се върне у нас през 1998 г., когато един долар се разменя срещу 1800 лева и средната заплата е около 100 долара.

Тогава Мартин Божанов – Нотариуса и мъж на име Славчо Йорданов са задържани и обвинени, че измамили Масларски като се представили за полицаи и под предлог, че обискират дома му, присвоили скъпа звукозаписна техника, златен пръстен и валута. Обраният Масларски лично е разпознал извършителите.

„Първо ми изчезна немският задграничен паспорт, в който беше документ от митницата от Калотина – една описка за цялата техника, която аз в този момент съм я вкарал в България. Подадох жалба в полицията. Откриха паспорта, само че без листа. После ми се звъни на вратата и стояха двама мъже – един цивилен и един в полицейска униформа. Дефакто този цивилният беше този Божанов. Почнаха да говорят, че идват по сигнал, че съм се бил занимавал с наркотици и с проституция. Тъй като нямах нищо за криене ги поканих да влязат вътре и те дефакто се насочиха директно към техниката, която беше скъпа техника. Питаха дали имам документ, а аз им казах, че паспортът ми е изчезнал и че този документ е бил вътре. За съжаление нямах с какво да го докажа и те решиха да ми конфискуват тази техника. Дадоха ми един хвърчащ лист, нали уж протокол, че са ми конфискували техниката и изнесоха техниката“, обяснява Михаил Масларски.

Действието се развива в столичния квартал „Младост“. След инсценирания обиск в дома му, Масларски  и негов съсед отиват до близкото районно управление, където разбират за измамата.

„Там полицаите в 7-мо районно нищо не знаеха за какво става въпрос, учудиха се. Започнаха да разследват нещата“, уточнява потърпевшият.

В излязлото през 2011 г. решение на съда от състав с председател съдия Иван Иванов, обвиненото към Мартин Божанов е следното:

„За това, че с цел да набави за себе си имотна облага, като възбудил у Михаил Масларски заблуждение –  представил се за длъжностно лице полицай при 07 РПУ- СДВР като се легитимирал със служебна карта на служител на МВР и заявил, че осъществява полицейска сверка като извършил претърсване и изземане на жилище, за което съставил протокол за обиск и с това му причинил имотна вреда в размер на 3 630 000 неденоминирани лева“.

За същото е бил обвинен и вторият мъж, който носил полицейската униформа. Графологична съдебна експертиза е установила, че почеркът и подписът на фалшивия протокол за обиск, даден на Масларски от мнимите полицаи, е на Мартин Божанов. Това обаче се оказва недостатъчно за съда.

13 години след задържането двамата мъже са оправдани. Божанов представил алиби за датата на измамата – събота, 21.03, когато по ирония на съдбата е рожденият му ден. Второ, при разпознаването не била спазена процедурата – липсвал точния брой и вид на снимките. Липсвал и подпис на едно от поемните лица, които са задължителни свидетели на разпознаването. Като приема това за процесуални нарушения на разследващите, съдебният състав обявява Божанов и Йорданов за невинни.

„100% съм сигурен. За техниката съм дал между 10 и 11 хиляди марки. Тогава бяха марки. Пръстенът беше около 800 марки – 14 карата злато. Нищо не съм видял от тези вещи. Чувствах се подиграван от държавата и от законодателството на държавата, което е много жалко. И спрях да ходя на тези дела“, отбелязва Масларски.

Това е само едно от наказателните дела, по които убитият Мартин Божанов-Нотариуса е бил оправдан.