Нинова застана зад Пеевски с куп папки и документи срещу Радев: Да напусне президентството и да прави партия тогава

радев нинова

БСП представи списък с предполагаеми нарушения и сигнали за корупция от страна на служебните кабинети на президента Румен Радев.

„За нас борбата с корупцията е приоритет, независимо кой управлява и до коя институция се отнася. Внасяли сме сигнали по време на управлението на Борисов за корупция, внасяли сме сигнали и по време на правителството на Петков, в което участвахме. По същия начин сме сигнализирали за нарушения от служебните кабинети на президента Румен Радев“, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

Първият сигнал, който са внесли, е от декември 2022 година, а последната жалба – от януари тази година.

Сезирани са бившият главен прокурор Иван Гешев (докато е бил главен прокурор), сегашният главен прокурор Борислав Сарафов, Софийската градска прокуратура, Софийска апелативна прокуратура.

Сигнализирали са за предполагаеми корупционни практики в четири министерства на служебните кабинети – министерство на правосъдието, министерство на електронното управление, министерство на социалната политика, министерство на икономиката и индустрията. Сигнализирани са и за предполагаеми нарушения на двама областни управители по времето на служебните кабинети – на София и Хасково.

„Съмненията са за далавери с имоти, злоупотреби с обществени поръчки, продажба на държавни имоти на частни лица на ниски нива, закупувани от държавата на високи цени“, заявява тя. Сезиран е и Инспекторатът към ВСС за това, че по техни сигнали прокуратурата не е реагирала в установения срок.

Отправили сме 8 питания и сме правили 8 дискусии в парламента за корупция – за министерство на земеделието, за контрабанден канал, продажба на имоти на занижени цени, договорът „Ботош“, доставка на храни и напитки за българските затвори, заявя още тя.

Нинова също така призова прокурорите да си намерят преписките и заяви, че са готови да съдействат.

„Ние не сме чакали сега Делян Пеевски да реши, че е имало корупция по времето на служебните кабинети. Ние знаем и казвам като отговорни и институционални хора знаем какъв е редът“, коментира още тя.

„Интересен факт е, че Борисов, който пръв заговори за „Пътя на Копринката“, се скри и дума на обелва. След като пръв заговори на това, сега го призоваваме да докаже и да каже какво е имал предвид преди време. Очевидно се е скатал, очевидно го е страх от тази буря и чака да види накъде ще задуха. Ние не се влияем от конюнктурни обстоятелства“, коментира още Нинова.

По думите ѝ президентът почти е потвърдил, че има нужда от политическа алтернатива. „Това му е поредният грешен ход. Не му е за пръв път. Не е редно действащ президент да прави партия. Укоримо е това поведение, ако иска да участва в политическият живот, да напусне президентството, да оглави партия, да се яви на избори и да участва в изпълнителната власт. Другото е да се криеш зад вратата на президентството, зад имунитета, и да инжерстваш поредния проект. Знаете, че президентът Радев създаде „Продължаваме промяната“ и им даде мощно рамо в политическия живот“, заяви още Нинова.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории