И това доживяхме да видим: Млатят с чук жълтите павета

жълти павета

Маркировката, положена върху жълтите павета в центъра на София, се сваля с чук, предаде bTV.

Работниците твърдят, че друг начин няма.

„Те не удрят върху паветата, а тук – върху боята. С какво да я махнем? Кажете?“, казва един от служителите, нает от фирма „Трейс груп“.

Маркировката се сваляла „люспа по люспа”, защото пешеходната пътека трябвало да бъде преместена. Столична община изиска информация от фирмата изпълнител и ще извършат проверка по случая и ще настояват за използването на по-щадящи технологии.

„Желателно е паветата да не бъдат удряни отгоре. Все пак това са павета на повече от 100 години. Един век върху тях са минавали стотици хиляди автомобили, тежка техника, гергьовденският танк ги натиска всяка година, така че те са на една вече крехка възраст и трябва да се избягват силни удари. Това са павета на повече от век, това е керамика, която никой не си е представял, че ще има такова ежедневно натоварване“, коментира доц. Тодор Чобанов през лятото на 2023 г.

Жълтите павета са паважна настилка от керамични блокове. Според легендата те са подарък за сватбата на цар Фердинанд, а според фактите са внос от Австро-Унгария по инициатива на тогавашния кмет на София – Мартин Тодоров.

През 1907 г. 28 400 кв/м, са застлани с жълт паваж, а през 1908 г. – 30 902,46 кв/м или общо 59 302,46 кв/м.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории