Един от най-важните експерти в държавата: Да, около Радев мирише на корупция! Сарафов го бави, защото…

румен радев

„Бау-бау“ е метафора, удобно куче, което да  бъде използвано за партията на Радев, докато той все още е президент. Ясно е, че ще се създава политически проект, както беше опитът с „Български възход“. Това заяви пред standartnews.com Тихомир Безлов, старши експерт в Център за изследване на демокрацията.

По думите му трудно би могло да се прецени дали Радев би спечелил от нов политически проект.

„Основните парламентарни партии са с устойчиви структури. Но ако президентът влезе в настоящата раздробена политическа среда, възможно е партията му да вземе гласове от хората, които не отиват до урните при избори. Не съм сигурен дали ще вземе много от БСП и от „Възраждане“. От ГЕРБ и ДПС също не си го и представям“, обясни Безлов.

Той обясни, че „пътят на Копринката“ е свързан със съветника на президента Николай Копринков

„По време на служебните правителства на Радев кадруваше на много от ключовите места за внасяне на контрабандни стоки. Това са канали за доходи. Макар, че нямаме данни от разследване – нещо, което да е доказано. Към момента всичко е на ниво политически обвинения. Темата се появи през 2021 година. Президентът не се разграничи от съветника си, който действително е една от проблемните личности в обкръжението му“.

Според него прокуратурата не се заема с казуса, защото сега Сарафов по-скоро избягва безсмислените конфронтации и се опитва да има повече политически приятели, отколкото врагове.

Безлов заяви, че хора, свързани с Радев са спечелили местните избори през 2023 г. Други пък са влезли в различни управленски позиции –  в здравеопазването, във вътрешната сигурност.

„Една от големите теми беше Планът за възстановяване и устойчивост – какви теми се приемат и кои се отхвърлят от служебните правителства. Но кабинетите на президента не бяха критикувани от медиите, въпреки че имаше много сигнали. А данните показват, че президентът губи популярност просто, защото има проблеми с различните институции.