Съмна и без Радев! Атанасова и Белазелков вече са част от КС, за ужас на президента

7 Dni Sofia26.01.2024
Конституционен съд - нови съдии - клетва

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии. След като произнесоха клетвата, двамата разписаха клетвените листа. На церемонията в Конституционния съд не присъства президентът Румен Радев. Според него полагането на клетвата е несъстоятелно.

Церемонията обаче се проведе в присъствието на председателя на Народното събрание и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

„През 32-годишното си съществуване, Конституционният съд отстоява независимостта си и ще продължава и занапред. От всеки конституционен съдия се изисква да спазва принципите на безпристрастност, независимост и обективност, за да отговори на високите стандарти, на професионализма на Конституционния съд, какъвто е бил до момента и трябва да се запази за вбъдеще“, заяви преди клетвата председателят на Конституционния съд Павлина Панова.

„Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени в Конституцията и Закона за КС. Заклех се!”, гласеше клетвата на двамата нови съдии.

На 19 януари Народното събрание избра Белазелков и Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Депутатите приеха и мандатът на новите конституционни съдии да бъде 9 години.