БСП изплю камъчето: Борис Бонев ни предлага сватба, защото сме му по-малко неприятни от ГЕРБ! Е няма да стане

payimage-602113

Червена сватба няма да има. Тези епитети са ми чужди. Ако искат да правят сглобка да я направят, ние няма да им кумуваме. Това заяви Иван Таков, общински съветникот БСП в предаването “Денят на живо” по Нова нюз.

Той отново изрази позиция, че Вили Лилков е непремлив вариант за председател на СОС. „Второ не е обсъджана ротация. Времето между последните две заседания можеше да се оползотвори по-добре. Два дни преди заседанието се хвърля документ, споменават се имена, които не са коментирани. Тук не става дума само за председател. Вкаран е и бюджет. Вътре са включени промени в над 10 общински наредби“, каза още Таков.

В 17.30 часа получаваме мейл с покана за 11.00 часа на следващия ден за разговори и на по-другия ден да направим тази ротация в СОС. Това е аматьорски подход. Или липсва политическа култура, или сценаристите на националната сглобка се опитват да саботират нормалните разговори, които ние започнахме. „БСП за България“ беше единствената група, която даде пътна карта за излизане от кризата. Първо нямаше чуваемост от най-голямата политическа сила в общинския съвет. После се вслушаха в нашия съвет. Казахме кои са нашите червени линии и веднага след това започна демонтажът на Паметника на Съветската армия, обясни общинският съветник от БСП.

Относно поканата за разговори с кмета Терзиев и ПП-ДБ/СС, Таков заяви: Дори не разбрахме какво ни предлагат.

„Те предлагат ротационен вариант за по три-четири месеца. Вили Лилков не е давал съгласие името му да се споменава в такова нещо. Това е абсолютно безумен подход. Те трябва да разберат, че нямат 31 гласа и трябва да сменят подхода. Не да се опитва да налагат неща, които не са коментирани. Или трябва да търсят диалог с останалите партии в общинския съвет, или да търсят подкрепа в сглобката“, добави Таков.

Вчера се взе решение заседанието на СОС да бъде отложено за 25 януари, като веднага да започнат разговори между групите. Надявам се наистина да започнат веднага, а не на 23 да се активизират, допълни още той. Таков отбеляза, че поради пропуснати срокове по програма за финансиране е възможно да има заседание на СОС на 15 януари.

По думите му Борис Бонев търси подкрепа от БСП, защото според него ГЕРБ са неприемлив партньор. „Не виждам нищо лошо да ни търсят. Но не може ние – искаме вашите гласове, защото вие сте по-малко неприятни от ГЕРБ. ГЕРБ в момента се държат като обидени деца, с никой не искат да говорят и не предлагат нищо“, посочи още Таков.