Денков събра спешно журналисти: Благодаря на Бойко Борисов! Първо аз и Мария, после той…

1

Разговорите за ротацията по същество започват от днес. Основно ще обсъждаме принципите за ротацията. Смятам за правилно да се сменя там, където има сериозна необходимост. Ако дойде нов човек ще му трябва време да се адаптира. Дискусията предстои. Но ще бъде първо между мен и вицепремиера Мария Габриел. Благодаря на Бойко Борисов за това, че той изрази публично тази теза. Това заяви премиерът Николай Денков на трибунка в Народното събрание.

С Габриел трябва да намерим консенсус, след това да отидем при ръководителите на партиите. Следващите дни от мен за имена на министри, които да се сменят няма да чуете. Когато имаме яснота и видим възможностите за подкрепа ще обсъждам имена. Има два месеца, през които държавата и министрите трябва да работят. Не можем да си позволим два месеца да говорим за ротацията, уточни премиерът.

Относно смяната на министърът на отбраната Тодор Тагарев, Денков отбеляза: „Несериозно е заради някой чиновник, който е забравил да изпрати покани, да бъде основание за смяна на министър, който изпълнява важни за държавата функции“. „Идеята Асен Василев да е втори вицепремиер дойде от ГЕРБ. Аз съм казвал, че това е възможен вариант. Но аз не искам да се стартират разговорите с промяна на първоначалния вариант, защото това може да извади разговорите от строй“, каза още Денков.

„Това показва на колко сериозен натиск от всички страни са подложени министрите. Всеки от тях освен, че има много работа, която да свърши, средата, в която я върши не е приветлива. Много често са атакувани без да имат достатъчно основание. Министър Хинков свърши доста работа. Има задачи, които се забавиха, но трябва да се види дали има обективни причини за забавянето“, посочи акад. Денков.

Като пример за забавяне министър-председателят даде изграждането на детска болница. „Различните участници в процеса имаха различни представи как трябва да изглежда“.