Само в 7DniSofia.bg

Корупция! Бивши гербери станаха хора на Васил Терзиев и Борис Бонев, уговарят сделки от негово име

7 Dni Sofia09.01.2024
васил терзиев 3

Масови чистки текат в Столичната община, въпреки предизборните и следизборните клетви на кмета. По-лошото е, че на местата на признати и непартийни експерти се назначават парашутисти, които доказано не стават, пише изданието 19 минути. Те правят разследване, което според тях дава най-крещящият пример, който заслужава проверка и на прокуратурата. Ето го и него:

След като кредитните карти VISA са си уредили да си правят реклама чрез детски площадки в столицата ни чрез лобистка фирма, друг финансов колос е получил предложение да осъществи подобна инициатива, като това е станало чрез агенция „Импакт“, която е свързана с близка до кмета Терзиев служителка от неговия екип. Именно тя била представила Антон Пенев като „заместник-кмет“ и „отговаря за туризма в София, а той всъщност не е нищо от тези две неща. София има ресорен заместник – кмет по туризма на име Никола Барбутов, който идва от бизнеса с метални конструкции и е неуспял кандидат – депутат от ПП/ДБ.  Има и шеф на ОП Туризъм.

За да мине бизнесът, който правят приближените до новата общинска власт, реалният заместник – кмет е осъществил натиск за напускане върху управляващия общинското предприятие.

Натискът „стани да седна“ от зам.-кмета следва, сигурно случайно, посещения в неговия кабинет на Борис Бонев и Любо Георгиев, който също е представян из бизнес средите в София, пък и в медиите като „бъдещ зам.-кмет“ или „нещо като зам.-кмет“, въпреки че е само сътрудник на граждански договор към Общината.

Същият от два месеца се е настанил в централата на главния архитект и НАГ, като даже, ако се вярва на служителите там, раздава задачи и „правосъдие“, с което се внася и смут сред чиновниците и институцията се парализира, коментира изданието.

Общото между Любо Георгиев и Антон Пенев е, че и двамата са работили в последния мандат на Фандъкова като високопоставени кадри в Общината, управлявана от … ГЕРБ. И са освободени оттам след големи скандали.

Любо Георгиев пристига на „Московска“ 33 с амбициите направо за първи заместник-кмет, каквато позиция не съществува от 1989 г. насам в СО. Но се сдобива с поста шеф на общинско предприятие. Напуска, след като излиза доклад, който разкрива съществени съмнения за нередности в звеното. Докладът е известен на всички политически сили в общината. Кметът също е предупреден за него и най-вероятно е запознат със съдържанието му.

Кой е другият играч от историята?

След като доказва професионализма си като маркетинг отговорник на фалиралия туроператор „Астрал“, Пенев попада в Столичната община като сътрудник на заместник-кмета Ирина Савина от ГЕРБ. И остава на поста до май 2023 г. – само 5 месеца преди изборите, в кампанията за които изненадващо се появява като деятел на „Спаси София“ и участник в ресорната „конференция“ на Терзиев по темата. Провалът му в СО е създаването на Стратегия за развитие на туризма в София, която всъщност представлява непрофесионален анализ на социологическо проучване с неправилно и недобре формулирани въпроси. Във въпросната „Стратегия“ липсват 22 основни вида туризъм, сред които балнеоложкия и поклонническия, в чиито обекти Столичната община инвестира огромни средства през последните години. В нея обаче има орнитологичен туризъм и организиране на музикални конференции поради личен интерес, пише изданието.

Търговия с влияние? При това щедро заплатена от данъкоплатците. Нелепият опит за „Стратегия“ е заплатен с 5-цифрена сума! На печелившите – честито. „19 минути“ са се обърнали с молба за интервю към кмета Терзиев за нередностите в неговата администрация. От екипа му са получили уверение, че се вземат мерки.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории