Огромен гаф на Денков: Нямаме черно на бяло, че Австрия ни пуска частично в Шенген

николай денков

Огромен гаф сътворил тази сутрин премиерът Никоай Денков, като обяви, е Австрия ни пуска по въздух и вода в Шенген.
Истината е, че към този момент българските власти нямат черно на бяло за такова решение на Виена.

„След дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух“, каза тази сутрин преди заседанието на МС министър-председателят на Бъгария, без да се позовава на никакво официално решение на Австрийската държава.

В началото имаме Шенген за въздушните и морски граници, добави Денков, без да обяви дали страната ни има пътна карта за пълноправно членство в Шенген.
Прави впечатлене, че на съвместния брифинг след заседанието на МС външният министър Мария Габриел говореше по-общо, без да влиза в детайли, защото беше наясно с гафа на началника си.

В момента Външно министрество е в паника как да реагира на изцепката на премиера, която поставя страната ни в изключтелно деликатна ситуация. Дипломати въртят телефони, Борисов и Габриел водят спешни раговори с Брюксел и Виена, за да замажат гафа на Денков, казаха дипломати от кариерата, които недоумяват как е възможно премиерът на България да обяви решение на чужда държава, без официален документ за това. „Такова политическо невежество не сме виждали за последните 30 години“, гневни са експертите ни по външна политика.

Изказването на Денков бе по повод информацията изнесена вчера от Букурещ, че март 2024 г. България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода.

В 17.00 часа председателят на Комисията по външна политика Бойко Борисов започна работно съвещание с министъра на финансите Асен Василев и с министъра на външните работи Мария Габриел за да се види как да се излезе от конфузната ситуация.
Със срещата в Народното събрание на Бойко Борисов като най-опитния дипломат в страната се опитва да замазва гафа на Денков.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории