Само в 7DniSofia.bg

ДС-Терзиев няма срам: Назначи си за заместник внука на най-гадния прокурор на Тодор Живков (СНИМКА)

васил терзиев

Честито на Промяната!

Внуците на най-ярката комунистическа номенклатура от времето на Тодор Живков овладяват столичната община на европейска България, член на ЕС и НАТО.

След като внукът на цяло съсловие генерали от Държавна сигурност Васил Терзиев стана кмет на София, днес той назначи за свой заместник Никола Станиславов Лютов, внук-племенник на главния прокурор на България по време на Възродителния процес Костадин Николов Лютов (1981-1986), твърдят източници от демократичната общност пред  Епицентър. бг.

Според информацията ни Никола Лютов е внук на Атанас Лютов, който е брат на Костадин Лютов. Самият Атанас Лютов е бил зам.-минисър на вътрешната търговия по времето на министър Пеко Таков (1962-1971).

Костадин Лютов от 1981 до 1986 г. е кандидат-член на ЦК на БКП, а от 5 април 1986 до смъртта си на 3 май 1987 г. е член на ЦК на БКП – топ номенклатурата на комунистическата партия.

Васил Терзиев е внук на ген. Васил Терзиев, началник наТрето управление на Държавна сигурност (ВКР-ДС) цели 20 години – от 1953 до 1973 г. Бащата на сегашния столичен кмет Александър Терзиев, също е кадър на ДС. Офицер от комунистическите служби е и неговият чичо – Павел Терзиев. Картината допълва братът на дядо му – Тодор терзиев – началник на управление на ДС.

За делата на комунистическия прокурор Костадин Николов Лютов тепърва ще научаваме. За него проф. Велко Вълканов (кандидат за президент, подкрепен от БСП, през 1992 г., дългогодишен депутат от БСП – б.р.) пише: „Лютов участвува и в заговора срещу Янко Янков. Като главен прокурор той прояви суровост, която излизаше извън мярката на справедливостта. Неприятно ми е да го кажа, но истината все пак е такава: когато Лютов почина, много от юристите не прикриваха радостта си. За да изразят отношението си към него, използваха думи, които не бих искал да възпроизвеждам.“

Припомняме – професърът по право Янко Янков е политически затворник по времето на тоталитаризма и е един от основателите на СДС. Известността му е от зората на демокрацията като участник в Кръглата маса и отказа да подпише Конституцията. Завършва земния си път като скоча от шестия етаж.

При пребиваването на Янко Янков в затвора международните правозащитни организации „Амнести Интернешънъл“ и „Хелзинки Уоч“ го обявяват за Политически затворник №1 на България. American Bar Association, Lawyers Committee for Human Rights и редица други национални и международни правозащитни организации провеждат протестни акции против българското комунистическо правителство във връзка с противозаконното задържане и осъждане на Янко Янков.

Радиостанциите „Свободна Европа“, „Гласът на Америка“ и „БиБиСи“ излъчват множество предавания, посветени на неговата дейност и на нечовешкото му третиране в затвора, а по-късно същите го предават.

През март 1989 г. президентът на Социалистическия интернационал Вили Бранд официално изнася пред конгреса на организацията редица факти за политическата и правозащитна дейност на Янко Янков, както и за специфичната система за репресиране, на която той е обект в българските затвори“,