Край с Мария Цънцарова: Куха! Тъпа! Невежа! Няма знания! Не може!

1

Гледах по bTV участието на Корнелия Нинова тази сутрин. Направо я съжалих горката, да се налага да отговаряш на изключително невежите въпроси и високомерни вметки от страна на Цънцарова, е психическа травма.

Корнелия й обяснява, че националната сигурност е застрашена и не може хора с двойно гражданство да стават министри. Цънцарова вмята: „Е, то в този глобализиран свят!“.

Една влиятелна телевизия може да те вдигне на позиция, но една влиятелна телевизия не може да те дари с интелигентност, знания, аналитичност и проницателност.

Тъпотата е непреодолимо състояние и не зависи от позицията в обществото, телевизията, политиката или съпоставките ти в твоята собствена глава, която ти дава самочувствие. Кухарщината е на почит в България, тя определя дневния ред, тя анестезира народа, като му задава как да мисли, не повече от цънцаровата даденост по природа.

Кухарщината в медиите подкопава механизмите за обществен контрол и буквално унищожава смисъла на демократичния ред, който явно че няма да изградим никога.

В България може би някога ще има революция на достойнството и знанието. Която ще разруши диктатурата на празните политически глави, чалга-културата и елитните телевизионни балони. Защото тази диктатура използва невежеството като разрушително оръжие и като блатна среда за роене на още и още невежество.

Преминаването от клиентелистка политическа система към съвременно, меритократично и интелигентно управление няма да стане без остър конфликт, без шокови промени. Подобна реформа не е технически процес.

От профила на журналистката Калина Андролова