Унижиха Васил Терзиев като за Велика Неделя: Пич, ти си дъно! Скара, вино и ракия!?

payimage-607946

Няма дъно, няма край!

След златистите пластмасови тараби новото ръководство на Столичната община разположи на площад „Св. Александър Невски“ бъчви и дървени павилиони, в които ще се лее греяно вино, ще цвърчат наденици и ще се сервира кисело зеле.

Драги общинари, такъв тип коледен базар е нещо хубаво и създава празнично настроение, така както е с коледните базари, разположени в Градската градина и пред НДК. Но такива базари нямат място точно на площад „Св. Ал. Невски“. Този площад заема особено място и носи особена символност не само в софийското градско пространство, но и за националната идентичност и достойнство.

Това не е нито мегдан, нито „стъргало“. На този площад символиката на държавността, нацията и саможертвата – Паметникът на Незнайния войн и вечният огън пред него се преплита с основни репери на християнската цивилизация по нашите земи – древният храм „Св. София – Премъдрост Божия“ (свързан и с наименованието на града), Патриаршеската катедрала и Синодалната палата, където заседава Светият Синод на Българската православна църква.

Сега пред Паметника на Незнайния войн ще пушат скари, а пред храмовете ще се леят вино и ракия.

Гротеска! Дано поне някой порядъчно подпийнал не използва Вечния огън, за да си подгрее вурстчетата…

От профила във фейсбук на доктор Борислав Цеков