Бяс в парламента! Нападнаха Денков: Ей, сапун, подай веднага оставка! Ще те гони народът с камъни…

николай-денков

Остри критики към премиера Денков отправиха депутатите от ИТН Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. По време на петъчния парламентарен контрол те му поискаха оставката и го обвиниха в лъжа.

Станислав Балабанов от ИТН попита Денков кога ще си подаде оставката, за да може с него да си тръгне и цялото срамно управление. И понеже не очаквал отговор, попита за лъжата на Асен Василев, че няма да продава държавна земя. Външният ни дълг е нараснал с 20 милиарда за две години, дали преди да поиска оставката на Василев, ще го попитате дали може да му даде разрешение да отговори, каза Балабанов в питането си към Денков.

Няма финансова изгода тези земи да се продават. Скандално в питането е само думата скандал. Тази тема е приключена, каза Денков.

Мислите ли, че е нормално двама ваши министри да си говорят в официална кореспонденция как ще се продава евтино държавна земя. Имаше друг като вас премиер, когото българите изгониха с камъни, каза Балабанов.

Нормално било да има кореспонденция за продажбата на земя, при което единият министър да каже, че това е невъзможно, отговори Денков. Нямало нужда от камъни, във всеки момент в НС можели да поискат и гласуват оставката на Денков, но той, за разлика от много хора в залата, имало къде да отиде.

Хубаво е Сапунът на първия ред да не говори лъжи, а да се информира за бюджета, когато ни говори за него, обърна се пък Тошко Йорданов към Денков.

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса и законопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина влизат за първо четене в пленарната зала.

По рано тази седмица Здравната комисия не прие бюджета на Касата, защото депутатите от ГЕРБ и ДПС не го подкрепиха. Премиерът коментира, че играта с парите за здравето е игра със здравето.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски заявиха, че няма да има проблеми с парите за Касата, но са против НЗОК да поеме управлението на обществените поръчки за онколекарства.

Искат те да останат в Министерството на здравеопазването. Финансовата рамка предвижда над 8 милиарда лева за здраве за следващата година.

Проектът на общественото осигуряване предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, да се осъвременят с 11 на сто, а минималната заплата да стане 933 лв.