Румен Радев навря Николай Денков в мишата му дупка: Трябва да си подаде веднага оставката

payimage-605280

Президентът Румен Радев обяви, че ще се запознае с представените аргументи относно искането за предсрочно освобождаване на шефа на ДАНС Пламен Тончев. „Реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в „онзи запис“, те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него“, заяви Радев.

„Внимателно слушах премиера Денков в петък. В закона за ДАНС ясно са посочени основанията за освобождаване на председателя на ДАНС и сред тях не фигурира липса на доверие от страна на премиера“, подчерта президентът.

Той подчерта, че реално оставката на Тончев се иска, защото е спазил закона, а не защото го е нарушил.

„По логиката на мин.-председателя правителството трябва да си подаде веднага оставката, защото огромно мнозинство от българите им нямат доверие. Те и в сглобката не си вярват, но са се стиснали здраво един за друг“, каза Радев.

„Не мисля, че трябва да се използват изборите като някакъв сценарий, за да има нова поредна атака към ДАНС, докато не се случи сценарият от запис. От мотивите, които представи министър-председателят в своето изявление в петък вечерта, по-скоро остави впечатление, че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона”, каза Радев.

„Аз мисля, че правителството и премиерът трябва да насочат вниманието си преди всичко към действията на собствения си заместник-министър на електронното управление, откъдето всъщност тръгва саботажа на изборния процес”, коментира още президентът.

Радев отхвърли и обвиненията, че Пламен Тончев е политически пристрастен.

„Това, че когато на председателя на ДАНС му се задава въпрос на изслушване в парламента и той излага факти – откога излагането на истината е политическо говорене? Освен това, някои неща в изявлението на министър-председателя са смущаващи. Например това, че ДАНС трябва да му представи изпреварваща информация за готвени протести на енергетиците, например. За мен това е неразбиране на ролите и задачите на ДАНС. Не можем да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи и основателни социални искания и протести. Също така, че ДАНС е трябвало предварително да съгласува доклада за документирано нарушение от заместник-министъра на електронното управление. Това означава ли, че министър-председателят иска да смекчи този доклад до положение, което е изгодно за управляващите? Според мен ДАНС трябва да предоставя обективна информация, независимо че на някого няма да се хареса. Това е същността на работата на ДАНС. И да не забравяме, че ДАНС е информационна контра разузнавателна агенция, тя е предоставила информации. Оттук нататък интерпретирането на тази информация от партии и спекулирането с нея именно доведе до този скандал”, каза президентът.

„Когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са 1, 3 или 70 на куп, това се приема като абсолютно чиста монета, като истина с безрезервно доверие. Но когато ДАНС предоставя информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия. Да си уточнят стандартите”, заяви Радев.