Румен Радев ли го прати с мазен глас да намекне: Ако изберат Ваня за кмет на София, ще стане лидер и на новия ни проект

1

Автентичната глупост е една от основните мотивации в българската политика. Така коментира темата за отмененото машинно гласуване на 29 октомври бившият говорител на служебното правителство и настоящ съветник на Румен Радев – Антон Кутев в предаването „Тази сутрин“.

„Според мен хартиените бюлетини със сигурност са помогнали на някого, защото те бяха умишлено наложени. Там, където имах пряк поглед върху изборите, не видях някаква драма дали ще се гласуват с машини или на хартия. Очевидно някой много държеше обаче да има хартия“, поясни той.

Според него в това, което се случи с кодовете на машините за гласуване, са замесени службите и това е очевидно. Друг бил въпросът „какъв е интересът, по какъв начин се е развил той и кой го управлява“.

Антон Кутев коментира също така, че ГЕРБ отдавна не е лидер в столицата. „Ако Бойко Борисов се появи в неделя, вероятно ще каже, че е победил в еди колко си области. И това ще е вярно – той ще бъде с най-голям брой кметове. Но той няма да е победил, защото ще е загубил София, а може би и Варна“, каза още той и допълни, че това ще направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Бившият говорител на служебното правителство е категоричен, че Бойко Борисов отдавна е загубил влиянието си и вероятно не той седи зад скандала с машините за гласуване.

„Честно казано не знам дали има мисъл. Мисъл в тези сюжетни май не преобладава. Аз често съм казвал, че една от основните мотивации в българската политика е автентичната глупост. Ето защо не мога да се закълна, че тук става дума за някаква смислена операция“, коментира той и казусът с отмененото машинно гласуване.

Според него това, което се случи е тежко уронване на престижа на държавата. Властта е дадена на хора, които не знаят какво да правят с нея, а това води до гаф след гаф, каза още Кутев. И обясни, че машините не са работа на държавния глава. Президентът според него не трябва да се намесва в тези пехливански спорове и той не може да бъде упрекван, че не е активен.

„Тези избори са много важни, защото при тази разпадната партийна система, която не отговоря на желанията на хората, ще се пренареди партийната система и тези хора, които сега станат кметове ще са бъдещите лидери. Тези, които сега станат кметове ще са тези, които ще създадат новите партии. Това е изключително важно“, каза още Кутев, намеквайки, че и бъдещият партиен проект на Рмен Радев ще ползва ресурса на печелившите кметове.