На „Дондуков“ са бесни, че му дадоха думата по БНР: Кьовеши ще разследва Радев, аферата е огромна

румен радев

Договорът с „Боташ“ е пряка и реална заплаха за националните интереси на България. Това каза пред БНР енергийният експерт Красимир Манов и уточни: „Нищо не добро не ни чака от този договор на служебния кабинет на Румен Радев. Те са в ущърб на България и на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“, добави той. Манов прогнозира, че след проверката на ЕК договорът ще бъде даден на Европейската прокуратура.

Комисията потвърди, че е започнала разследване на сделката, сключена от служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 г., c което „Булгаргаз“ получава достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

„Този договор представлява национално предателство, защото не е подписан на реципрочна основа. По този начин ние вкарваме природен газ от Русия или Иран, кой знае откъде още, и го доставяме не в България, а в ЕС, тъй като сме гранична държава“, заяви експертът.

По думите му само Турция печели от този договор: „Турция подписа няколко договора с Молдова, с Украйна и след това и с Румъния. Тя използва България като транзитна държава. Ние нищо няма да спечелим от това нещо, освен транзитната такса, ще печелят турците“, подчерта енергийният експерт.

По думите му има огромни проблеми с този договор: „ЕК се позовава на това, че договорът с „Боташ“ представлява нарушение на конкуренцията в ЕС. Договорът не е бил проверяван от никого“.

Договорът е наследство от служебния кабинет на Радев, а това на Денков нищо не предприе и се стигна до ЕК. Ще има щети, категоричен беше Манов.

По темата с таксите към Унгария и Сърбия, експертът заяви: „Секторът се управлява от некомпетентни хора. Няма правни основания, но това не е такса, а акциз. Тези хора го вкарват през закон, а причината – Асен Василев не може да си върже бюджета. Той не може да вземе пари от „Лукойл“. Няма да ги вземе и от „Газпром“. Декември как ще гласува Унгария за влизането на Шенген? Тези хора тотално не са в час и не знаят как да управляват“, поясни Манов. „Тези са шарлатани. Делян Добрев виждате какво казва. Извинявайте, докога ще ги търпим тези хора“.