Ел Маестро за лошия му старт с ЦСКА: Това касае други хора преди мен! Но няма да раздавам правосъдие

payimage-596699

Треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро анализира работата на един треньор в България и какви очаквания има към него. Специалистът говори в предаването „Арена Спорт“ по БНТ за този аспект на работата му, както и за още доста теми, свързани с „червения“ клуб.

„Основното по-различно съм аз. 5 години във футбола са много време, сега съм с 5 години по-опитен, работих в 5 различни страни. Много неща в клуба са различни, но и много са същите. Тук е моето любимо място за работа и не е случайно, че се завърнах“, започна Ел Маестро.

Той говори за лошия старт на сезона: „Имам, и трябва да имам обяснение, но това не касае само моята работа, но и на хора преди мен, затова не е коректно аз да давам правосъдие. Ясно е, че някои проблеми имат по-задна дата, преди аз да дойда тук“.

„Не се интересувам кой какво мисли. Работата ни е трудна. Стигнал съм ниво в личен план, в което не се интересувам от това, какво казват хората. Ако се интересуваш какво мислят хората на улицата или в таксито, ще ти е трудно да продължиш“.

Относно това, откъде е получил най-голяма подкрепа след трудното начало на втория му период в клуба, наставникът разкри: „От моят треньорски екип, от хората в клуба и от играчите. Само ние знаем какво се случва с Панчарево, винаги вярвах в това, че ще се изправим и ще продължим напред. Вярвам на моята малка група, на Алекс Гицов, на Боян, на моята малка група, с която живея. Мисля, че ситуацията в моите първи седмици бе възприемана от две насоки – от това, което е отвътре и това, което се вижда отвън. “.

„95% с резултати“, каза той за това, как се определя работата на треньора.

„Не се вълнувам какво се говори в личен план, за неща, които не са свързани със случващото се на терена“, допълни Ел Маестро.

„Отново, 95% са резултатите. Ако аз оценявам работата на друг треньор или друг треньор оценява мен, трябва да гледаме нещата в дълбочина. Един треньор е успешен, ако изгради разпознаваем и печеливш стил на игра“, анализира специалистът.

„100%“, каза треньорът за това дали се определя като добър треньор.

Ел Маестро каза от какво би се вдъхновил от друг треньор: „Навсякъде, където видя нещо различно. Постоянство и стил на игра. Ако тази идея за играта не е нещо остаряло и скучно, бих го наблюдавал. Вдъхновение и наслада от играта може да се намери и от по-млади треньори от по-малки отбори“.

Той заяви какво иска да вижда от играта на своя отбор: „Да, да кажем доминация без топка“.

„Повторяемост на спринтовия капацитет на играчите. Активност от всеки един, добра физическа подготовка. Феновете трябва да разпознават играчите и техните позиции по терена. Сега феновете, които идват на стадиона, или гледат по телевизията, могат по-лесно да получат това, което искат, и по-рядко да са изненадани“, заяви Ел Маестро за изискванията си към футболистите на ЦСКА.

За отношението си с играчите, той каза: „Това е една специална част от работата ми, мисля как да постигнем баланс. Има играчи с различна националност. Не е едно и също с всеки играч, като има хора с много различна националност. Отношенията с всички са различни, но всичко е базирано на уважение“.

Относно работата си с ръководството на клуба, Ел Маестро бе категоричен: „Много добре, много от хората са си същите, но има и нови лица. С Филипов подобряваме комуникацията си. Орманджиев е много готин, носи ни баклава на тренировка. Данаил Ганчев е израснал много и е със значително по-отговорна роля отпреди, защото на практика е главният човек. Сега комуникираме и работим много повече отпреди“.

Ел Маестро коментира свободата на работа на треньора в ЦСКА: „Същото чувах и преди 5 години. Аз имам абсолютно 100% свобода да вземам всички решения, които са задължения на треньора, както е във всеки клуб в Европа. В България има някакво неразбиране в концепцията за работа на треньора. Нещо се обърква, когато става дума за подписване, привличане или продажба на играчи. Това не е работа на треньора. Това не е моя работа. Никъде по света това не се върши от треньора самостоятелно. Четейки между редовете, това е нещото, което феновете тук очакват, но е нещо грешно. В Германия над треньора има 5-6 души, които вземат тези решения, преди треньора да има думата“.

„Основно е късметът, защото футболът се играе с крака, а не с ръце, както в баскетбола, и е най-непредвидимата игра. Винаги, преди да приемеш работата, знаеш къде отиваш. Знаеш кой отбор поемаш, не е едно и също, ако поемеш ЦСКА, Левски, Ботев Пловдив и да се изненадаш от бюджета и да се изненадаш от бюджета така, както би станало в Барселона. Знаеш нивото, знаеш какви са целите“, каза още Нестор Ел Маестро.

„Това е показател кой треньор заслужава големите пари, които заработва. Всяка седмица е трудно решение. Имаш 2-3 еднакво добри и трябва да избереш един. Трудно е, но е по-добре така“, каза треньорът за нивото в тима си.

„Това е проблем не само на ЦСКА, но това е национален въпрос, на който аз нямам отговор, въпреки че имам идеи по темата.“

„Не мисля, че ще се наложи да го правим, тук не се обсъжда такова нещо“, каза треньорът относно евентуални оправдания за непостигнати цели.

По повод мнението му за реферите, той каза: „Не ми е работа да коментирам тяхната работа, а само играта. Живея в хотел сам, ограничил съм целенасочено социалните си контакти, за да се фокусирам върху работата си и да не се занимавам със страничните неща, едно от които са съдиите“.

„Голям фен съм на филмите и книгите. Не слушам музика докато шофирам или работя. Обичам да слушам подкасти и неща, от които може“, разкри треньорът на ЦСКА.

Нестор Ел Маестро сподели и какъв стил на игра иска да практикува ЦСКА: „Бих искал да е хеви метъл футбол, но това не е моя мисъл, а на Юрген Клоп. В общи линии, ако стилът на игра се базира на тази музика, искам стила на Борусия Дортмунд“.

„Ако питате мен – никога. Знам, че феновете искат да имат контакт с отбора и треньора. Уважавам работата на медиите и съм положително настроен в тази посока“, каза той за времето, когато трябва да говори треньорът в един клуб.

„Това си е решение на клуба, никой не ме пита. Мразя скучни въпроси, като това защо си сменям името“, допълни той.

„Не, считам го за нормално, ок съм с критиката. Футболът се играе не на шансове за гол, а на вкарани голове“, категоричен е той.

По повод дербито с Левски, треньорът на ЦСКА сподели наблюденията си: „Това е въпрос на културно възприятие, на медийни разбирания и не е различно от други държави. Отрицателното когато загубиш е много повече от положителното, ако спечелиш. Правят се толкова много материали за загубили, отколкото на победителя и това е напрягащо, като оказва“.

„Когато подписвам, мога да обещая всичко, но не всичко зависи от мен. Мога да обещая, че давам всичко от себе си, за да постигна успех“, отговори с усмивка той.

„Преди 5 години казах, че не мога да обещая титлата, като получих много критики за това“, припомни си Ел Маестро.

„Нямам никакво притеснение да го кажа и това не е нещо нова. Разбира се, че искаме титлата и това е нашата цел. Това винаги е голямата цел на ЦСКА и ще дадем всичко, за да го постигнем“, каза той за целта пред ЦСКА.

„Нашето единство, нашето огромно желание. Желаем го до болка и каквото и да стане, смятам, че имаме големи шансове“, завърши Нестор Ел Маестро.