Дори TS обърна палачинката: Какво направи, бе, Ел Маестро!? Отличен 5,50 за ЦСКА в месеца на истината

7 Dni Sofia12.10.2023
9

Прекъсванията в първенството за мачове на националните отбори традиционно са момент за равносметка. Както за свършеното от началото на сезона, така и за случилото се в периода от предишната до настоящата пауза. В ЦСКА този времеви отрязък бе свързан с тежък цикъл от 5 мача в рамките на 21 дни и бе наречен “месец на истината”. Сблъсъците с ЦСКА 1948, с Ботев Пд на “Колежа”, с Локо Сф в междинен кръг, с временния лидер Локо Пд на “Лаута” и с големия съперник Левски трябваше да определят в каква посока ще се развие сезонът на червените. Той започна изключително лошо и ако по време на предишното прекъсване, когато възпитаниците на Нестор Ел Маестро се трудеха усилено на първия си минилагер в Тетевен, от предаването “Семейни войни” бяха попитали 100 човека колко точки ще събере ЦСКА от следващите си 5 мача, двуцифрените отговори щяха да са под 10 процента…

До началото на септември тимът на Нестор изглеждаше като най-проблемния клас в училището, който е тотално незаинтересован от учебния процес, разделен на групички и неспособен да се справи с поставените задачи. Армейците отнесоха крушения от румънския Сепси (в момента 11-и от 16 отбора в румънския елит) и Лудогорец, не успяха да победят безобразната Славия на Бакеро вкъщи, а при следващото си домакинство се бранеха опълченски срещу Черно море. Позитивни наченки се видяха чак в последния мач преди септемврийската пауза срещу Берое в Стара Загора, но и 3:0 срещу събираната “от кол и въже” формация на заралии не даде особени поводи за оптимизъм предвид сериозните амбиции на предстоящите съперници.

И със сигурност почти никой от фенове и специалисти не е очаквал ЦСКА да посрещне октомврийското прекъсване на 5 точки от върха с мач в ръкава и пред Лудогорец и Левски в класирането. Прогнозите бяха доста по-апокалиптични и дори мнозина смятаха, че по това време поредният класен ръководител ще е сменен, провалил се да вкара учениците в правия път.

Нестор Ел Маестро обаче върна и ЦСКА и себе си от мъртвите. Бродещият като призрак допреди малко повече от месец специалист очевидно е свършил огромен обем от работа по време на миналата пауза в шампионата и тя даде изненадващо мигновен резултат. Изпробваната в Стара Загора и отработена в двете седмици без официални срещи формация без изявени крила, но с изключително енергичен, агресивен и динамичен ромб в средата на терена, буквално задуши ЦСКА 1948 и не му даде да диша на “Армията”. Битката в центъра бе ключова и за трудно изкованата победа срещу Ботев на “Колежа” и едва след първите два мача от месеца на истината ЦСКА имаше толкова точки, колкото някои прогнозираха, че ще събере за целия период. Миналогодишните провали срещу Локо Сф също бяха измити, а с представянето особено през първото полувреме срещу Локо Пд на “Лаута” армейците показаха, че драстично са дръпнали с материала и са готови да се борят за “отличен”. Това бяха най-силните 45 минути на тима от години насам. Зарядът на голямото дерби и солидната тактическа подготовка на Николай Костов не позволиха на ЦСКА да излезе с пълен актив от месеца на истината и да получи категорична шестица.

Но на база тежкия материал и огромния прогрес по конспекта, класът на Нестор вдигна успеха до немислимото преди месец “отличен 5.50”.

В следващите седмици задачите изглеждат доста по-леки, но пък и очакванията драстично се повишиха. И ако между септемврийската и октомврийската пауза прогнозите бяха за едноцифрен актив, сега от армейците се изисква да прибавят още 15 точки до името си до средата на ноември. Когато отново ще е време за оценки и строгостта ще е много по-висока.

“Тема спорт”


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории