Денков съвсем изчатка: Миньорите ме атакуват, защото проруски партии ме удрят през тях

7 Dni Sofia10.10.2023
payimage-589362

„Успяхме бързо да изтеглим българските граждани от Израел. Имаме възможност и за допълнителен полет“, каза министър-председателят Николай Денков.

„Колкото до цените, ако конфликтът се задълбочи, което е възможно, ако продължи по-дълго, може да има отражение. Това трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима“, посочи той.

„Можем да продължим по план за дерогацията на руския петрол“, коментира Денков.

„Инфлацията се определя от международните цени на енергията и храните. Ако петролът тръгне нагоре, това ще има отражение. За храните най-важно е да подкрепяме българското производство и да подкрепим малките производители, което ще намали цените“, допълни премиерът.

„Променяме начина на субсидиране на производителите, за да бъдат подпомогнати повече по-малките и средните производители, които предоставят храната за нашите трапези. Започваме да решаваме проблемите. Има други по-лесни решения от типа на новите програми за сгради на училища, детски градини, студентски общежития и заплати. По приоритетите за Шенген и еврозоната всичко беше спряло. Трябваше да наваксваме. Всичко в момента върви по план“, отчете Николай Денков.

„Искам да разделя хората, които организират тези протести. Голяма част от тях имат политически амбиции. Изследване показа, че голяма част от организаторите са част от партийни листи, появяват се и партийни водачи от няколко ясни партии с проруска нагласа. Организаторите си имат политически искания. Разграничавам ги от истинските притеснения на миньорите и енергетиците, които бяха лъгани много години, че всичко може да продължава, както досега. Не, не може. Технологиите се променят, а България закъснява с промените. Не само в Европа, а и в САЩ имаме много бърза промяна за производство на електроенергия. По съвсем друг начин се организират мрежите, за да поемат възобновяемите източници. Неслучайно Китай е най-големият производител на фотоволтаици. И там се случват тези промени, въпреки че ползват още въглища. Енергетиката се променя бързо. Важно е да се разбере – промените ще се случат. Териториалните планове помагат на енергетиците и миньорите да се адаптират“, посочи министър-председателят.

„Повече няма накъде. Няма да затворим административно топлоелектрически централи. Очакваме да развиваме новите технологии и да поддържаме енергийната сигурност с необходимите базови мощности, след което ще има много години наред рекултивация и трансформация на териториите на мините, за да могат да бъдат използвани. Този преход ще продължи поне до 2045 година. Всичко, което може да се отстъпва, ние сме го направили. Трябва да се вкара разум в дискусията. Докато не търсим решения заедно, няма как да има напредък. Докато се търсят политически дивиденти, както е с вота на недоверие и местните избори в Стара Загора, всеки гледа да вдига напрежението, защото няма какво да предложи на хората“, категоричен е Денков.