2606 дни! Николай Костов и Левски днес могат да сложат край на делиорманската болка отзад

7 Dni Sofia01.10.2023
левски лудогорец

Денят е 13 август, събота, 2016 година. В 21:15 ч. Левски посреща Лудогорец в третия кръг от сезон 2016/17 в Първа лига. На “Георги Аспарухов” присъстват около 5000 зрители. Започва да тече продължението на двубоя. В 25-ата секунда халфът на домакините Роман Прохазка тръгва да пробива към наказателното поле, двама противници се сблъскват – Паломино и Натанаел, и не успяват да изчистят топката. Тя някак си отново достига до словака, който почти от аутлинията я връща към непокрития Божидар Краев (б.а. – брат на сегашния капитан на сините Андриан Краев), който просто подлага крака си и я насочва леко към вратата. Въпреки отчаяния шпагат на Козмин Моци (б.а. – сегашен технически директор на разградчани), кълбото пресича голлинията и се омотава в мрежата. Край тъча радостният треньор на Левски Люпко Петрович вдига победоносно ръце, а след това започва да сочи часовника си към съдията Ивайло Стоянов. По-късно през кампанията сръбският треньор напусна, оставяйки тима на първо място в класирането.

Едва ли някой от присъстващите на трибуните на онази дата, както и на тези пред телевизорите, им е минавало през ума, че в неделя, 1 октомври 2023 година, ще отброим точно 2606 дни, в които Левски не е успял да победи Лудогорец в шампионатен мач.

И точно тогава ще направи 23-ти опит да прекъсне най-черната серия в историята си. Тя започна на 30 ноември 2016-а в Разград – 1:2, когато начело на столичани бе Елин Топузаков. Любопитното е, че с Топчо е и последното поражение – 2:3, пак на “Хювефарма Арена”, като за този мач ще се говори още дълго време заради странния подход и състав на тима през второто полувреме.

Освен Топузаков, и Георги Тодоров има два престоя, в които не успя да победи разградчани. Най-много пъти срещу орлите сините бяха с предводител Станимир Стоилов. Той ги би за купата, но в шампионата е с 2 поражения и 3 равенства.

Всъщност 9 треньори на Левски след Люпко пробваха, но така и не победиха Лудогорец в първенството. А Николай Костов ще влезе в ролята на “10-ия войн”. Предстои да видим дали ще успее. Срещу него ще бъде Ивайло Петев. Той вече знае какво е да печелиш и да си скубеш косите от яд на “Герена”. През сезон 2011/12 той тръгна с победа с 1:0. Но през май 2013-а Левски победи с автогол на Мичел Бургзорг след удар на Станислав Ангелов в добавеното време. Кръг преди края сините излязоха на първо място в класирането, но в последния се издъниха срещу Славия (1:1) и Лудогорец ликува драматично с втората си титла.

Какво ли ни е подготвила съдбата за неделя?

“Тема спорт”


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории