Не тръгвайте по „Тракия“, 28-и час е затворена! И заради глупостта на Денков скоро няма да я пуснат

7 Dni Sofia30.09.2023
1

Повече от 28 часа продължава блокадата на енергетици и миньори на две възлови артерии в страната. Магистрала „Тракия” край Стара Загора и проходът „Хаинбоаз” са затворени, предава НОВА.

Протестиращите настояват правителството да отложи отговора на страната ни по Плана за справедлив преход, който засяга бъдещето на въглищните централи. В ефира на NOVA президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че е получена покана от премиера за среща в неделя. Синдикатите още не са решили дали ще се отзоват. Министърът на енергетиката Румен Радев отива в ТЕЦ „Марица изток” 2 в опит да възобнови диалога с бранша.

Цяла нощ магистрала „Тракия” край Стара Загора остана затворена от протестиращите. Блокадата не помръдна и на разсъмване. Засилено е полицейското присъствие. Магистралата е затворена още при Чирпан. Продължава блокадата и на Прохода на републиката край Гурково. Енергетици спряха движението през „Хаинбоаз” още в петък сутринта.

Въпреки недоволството , по думите на премиера документите с Плана за справедлив преход ще бъдат внесени в Европейската комисия днес. По-рано президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че късно снощи лидерите на организацията са получили покана за среща в Министерския съвет – в 16 часа в неделя. „Ако се изпрати планът днес в Брюксел, то за какво ще се виждаме утре? Ако това е някакъв ход да се седне на масата и да се разговаря – би било добре. Ако обаче е да поставим хората пред свършен факт – няма смисъл. Не мога да кажа още дали ще отидем, ще говорим и ще разберем дали в края на краищата има някакъв смисъл да седнем да говорим”, посочи Димитров.

Протестиращите не виждат и смисъл от срещата с министъра на енергетиката Румен Радев в сградата на ТЕЦ „Марица изток 2”. „Нас срещи не ни устройват категорично. Настояваме тук при нас да се проведат всички срещи – сред хората, прозрачно, не на тъмно. Няма да участваме на такива срещи в стая с 5 човека”, каза Бисер Бинев, председател на ФСО „Мини Марица-Изток”. Ако исканията им за диалог не бъдат чути – може да се стигне и до по-голяма ескалация, подчерта Пламен Димитров от КНСБ.