Квартал „Орландовци“ в София се радва на медицински център от ново поколение

888946

Дългоочаквания бюджет на Столична община за 2023г. бе приет. Бюджет, в който още през 2022г., бяха заложени редица инфраструктурни и социални проекти, с цел развитието на района.

Един от тях включва изграждането на нов модерен общински медицински център в кв. Орландовци.

В рамките на месец ще има издадено Разрешение за строеж за изграждането на нова сграда за „Лаборатория, амбулатория и обществено обслужване“, която ще се намира на ул. „Железопътна“, на мястото на съществуващата автокъща. Така ще се осигури свободен достъп до адекватно медицинско обслужване, в нова и модерна сграда, отговаряща на изискванията за достъпна среда, за всички жители на квартала.

След изграждането на новия медицински център, съществуващата стара сграда на Медицински център IX, ще бъде цялостно ремонтирана и превърната в детска ясла, каквато е била в миналото. По този начин ще бъде използвано и прилежащото към нея голямо дворно пространство, за изграждането на площадки за игра на открито.

Така ще успеем да превърнем един голям терен, в модерен и комплекс от детски заведения, отговарящ на нуждите на живущите, включващ детска ясла, съществуващата сграда на ДГ №149 „Зорница“ и предвиденото към нея разширение, чрез изграждането на нов корпус с „топла връзка“.

С действията си искаме да отговорим на нуждите на живущите в кв. Орландовци, както за необходимостта от свободен и лесен достъп до медицинско обслужване, така и относно разрешаването на проблема с недостига на свободни места в детските градини, чрез изграждането на нови сгради.