Трети пореден ден: Нов трус разтресе Симитли и се усети близо до София

земетръс

С покойно премина нощта в Симитли и региона след поредицата от земетресенията вчера. Повече от 11 земетресения с епицентър Симитли бяха регистрирани през изминалия ден от Националния сеизмологичен център. Трусовете варираха от 2,7 до 4 по Рихтер като двете по-силни бяха усетени и от жителите на Симитли, Крупник и Благоевград, съобщава БНТ.

Малцина от живущите в епицентъра са усетили земетресенията вчера. Те споделиха, че по-скоро са чули силно бучене, докато в Благоевград, обитателите на жилища по високите етажи са били леко разтресени.

Нощта е преминала спокойно, тъй като други земетресения не са били усетени, въпреки, че такива са регистрирани. Илия Гайдов от Сеизмичната станция в Крупник съобщи, че е нормално да има по-леки, затихващи трусове. „Няма нищо притеснително в това. Земята изпуска енергия, което означава, че хората трябва да бъдат спокойни“.

Жителите на Симитли, където беше и епицентърът на земетресенията, са спокойни въпреки големия брой земетресения през изминалия ден. „Нощта премина спокойно. Няма оплаквания, няма позвънявания на горещия телефон в Общината. Хората са спокойни“, каза кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Кметът на село Крупник, Иванка Чакалска каза, че нови трусове не са били усетени. „Снощи към 19:20 ч. го усетихме и доста хора са го усетили. През нощта обаче бяхме спокойни. От Сеизмичната станция ни успокоиха, че е по-хубаво да има малки трусове. Няма паника. Няма притеснение сред хората“, допълни Иванка Чакалска.

Вчера бяха отчетени редица земетресения в района на Симитли. Първият – още в 05:08 часа с магнитут 2,8. След него последваха още няколко по-слаби. В 10:41 минути е имало земетресение от 3,9. До края на деня са регистрирани още няколко труса, като в 19:20 ч. земята се разлюля отново, по-силно. Този път сеизмолозите са отчели 4,4 по скалата на Рихтер.