Стана ясно дали Черно море е замърсено с метали, пестициди и нефт (ВИДЕО)

Море

Няма превишаване при изследване на показателите в Черно море. Изследваме за тежки метали, радионуклиди, пестициди и нефтопродукти. Преди 20 дни при експедиция по цялото черноморско крайбрежие изследванията на всички пунктове не показаха завишение на нормите. Това съобщиха от Института по океанология.

Пунктовете, откъдето се набират проби, се намират в Дуранкулак, Шабла и Калиакра. От РИОСВ Варна обясниха, че от години наред при силен дъжд постоянно в зоната за къпане на Централен плаж се установяват мокри кърпички, пише Нова телевизия. Сигнали има от 2020 г., но чак тази година е направена голяма проверка, която е установила, че от заведение от новото пристанище са се зауствали незаконно в дъждовния колектор. А това е пращало отпадъци в зоната за къпане.

Екоминистърът Юлиян Попов посочи, че не е работа на екоминистерството или на здравното ведомство да крият данни, за да популялизират туризма. „Имаме доверие в регионалните здравни инспекции. При сигнал се активираме и извършваме проверки. Има случаи, при които социалните мрежи разпространяват малък факт, като го превръщат в голям проблем“, обясни той.