Васил Терзиев иска да изкупи тиража на „Филтър“, смъкнаха му гащите, стана за смях

7 Dni Sofia17.08.2023
payimage-592046

Кандидат-кметът на „Промяната“ за София – Васил Терзиев, от няколко дни е бесен на вестник „Филтър“ за материал на Явор Дачков, който направо му смъква гащите. Богаташчето от ДС дори имало идея да изкупи целия тираж на вестника, но го разубедили да не го прави, защото така или иначе материалът ще се разнесе из интернет.

Ето и самия материал на „Филтър“:

Кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев започна кампанията си с лъжа. „Има едно нещо, което искам да коментирам – генезиса и успеха на „Телерик“. По две причини. Първата е, защото за пореден път се налага внушението, че честен успех в България няма. Зад всичко прозират генерали и куфарчета, „нечестен“ и „привилегирован“ старт“.

Това написа Терзиев във Фейсбук в опит да омаловажи роднинските си връзки по линия на ДС. После в интервю той заяви, че преуспялата му компания „Телерик“” е започнала със спестявания от заплати на четиримата съсобственици. Истината, подкрепена с документи, се оказа друга. „Телерик“ започва като дъщерно дружество на оръжейната фирма КИМКООП ТРЕЙДИНГ, специализирана в производството на оптични съоръжения, които се използват за производството на оръжие, лазерни системи и медицински устройства. Тя започва дейността си още през 1990 г. като КООПЕРАЦИЯ КИМКООП. Основатели на „Кимкооп“ са бивши служители на ДС. Нещо повече – „Телерик“ получава първия си милион именно от КИМКООП ТРЕЙДИНГ.

Всичко това е видно от търговското досие на фирмата в търговския регистър, а документите бяха публикувани в медиите. Когато „Телерик“ се отделя като самостоятелно дружество, фирмата майка, създадена от ДС, й прехвърля 39 служители, валутна сметка със 157 400 долара (256 410 левова равностойност), взимания от клиенти на стойност 159 157 лв., компютри, компютърни конфигурации и програмни продукти с балансова стойност 84 594 лв. (128 995 лв. покупна стойност).

Това са получени директно активи на стойност 500 хил. лв. от фирмата майка на дъщерната фирма. Отделно 1 315 486 лв. са описаните приходи и печалба за първите 7 месеца на 2005 г. на отдел „Програмни продукти“ на КИМКООП ТРЕЙДИНГ, който отдел се превръща в „Телерик“.

Някой ще каже, че лъжата на Терзиев е невинна. Точно както беше „невинна“ и лъжата на Кирил Петков за двойното му гражданство. Проблемът е, че когато един кандидат започва кампанията си с лъжа, почти винаги продължава да лъже, а Терзиев е кандидат на най-големите морализатори в българската политика. Ако той беше издигнат от ГЕРБ, БСП, „Възраждане“, ДПС или която и да е друга политическа сила, умните и красивите щяха да изсипят огън и жупел върху него. Не само заради лъжата, а най-вече за ДС. Оказа се, че цялата рода по бащина и майчина линия е работила за репресивния апарат на комунистическата партия, която управляваше държавата чрез диктатура. Всичките приказки на умните и красивите за злото на комунизма отидоха в коша с тази кандидатура.

Нещо повече – всичките им приказки за несправедливия преход, за куфарчетата с пари, за ограбената от комунистите и ченгетата държава и неравния старт през 90-те, прокудил милиони българи зад граница, също отидоха в коша. Всъщност не остана нищо от техните патетични слова, на което да не са изменили, но иначе имат навика да сочат с пръст останалите и да им търсят сметка за всяка промяна на мнение или позиция, изобличавайки тяхната непоследователност.

Кандидатурата на Терзиев е абсолютен срам за тях и поредният им морален фалит, който по размери се доближава до „сглобката“ (изразът е на Лена Бориславова) в общото им управление с ГЕРБ и ДПС.

За мен лично е голям проблем и представянето на Терзиев по същество до този момент. Той говори общи приказки и пожелания, очевидно не разбира нищо от управлението на един град и ако бъде избран, ще е поредният, който ще се учи в движение. Моето впечатление е, че Терзиев иска да използва тази позиция като трамплин за голямата политика. Ако стане кмет, той ще има реални шансове да оглави така наречената градска десница след очевидния крах на нейните лидери, които се компрометираха в споменатата сглобка. Мисля, че това е скритата цел на Васил Терзиев, който сигурно знае, че кметството на София отваря пътя към управлението и на държавата. Може би това е и една от причините да инвестира доста пари в предишните предизборни кампании на „Промяната“ и „Демократична България“ – един вид, купил си е номинацията предварително. Мисля, че с това родословно дърво никога нямаше да спечели първични избори, нито да бъде издигнат от редовите членове на градската десница.

Проблемът е, че той започна тази кампания с фалстарт – лъжа и обяснителен режим за ДС, при положение че е издигнат от най-яростните антикомунисти. Разбира се, че има големи шансове да стигне до балотаж, но после ще му бъде много трудно, защото ще мобилизира протестен вот от привържениците на всички останали политически сили.

Все още е рано да се правят задълбочени анализи в тази посока, кампанията тепърва предстои, но предизвестеният успех на ПП-ДБ в София вече не изглежда такъв. И то само няколко седмици след като обявиха своя кандидат. Колкото и странно да звучи (а преди няколко месеца и невъзможно), ГЕРБ все още имат шанс за победа в София след всички скандали и осемнадесетгодишна умора от тяхното управление на столицата. Едно е сигурно – надпреварата за София ще бъде интересна и без ясен победител до самия финал.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории