Диана Русинова размаха пръст на Терзиев: С тази жалба няма да промените факта, че е незаконно

Столична община - протест - синдикати

„Общината щяла да обжалва Разпореждане № 5390/16.05.2024 г. на АССГ. Тяхно право е, само че с тази жалба нито ще защитят интереса на гражданите, нито ще променят факта, че са извършили незаконосъобразни действия. Кметът Терзиев, очаквал ВАС да се произнесе също толкова бързо, колкото и АССГ. По принцип процедурите по чл. 250 от АПК са със съкратени срокове, но явно не е имало кой да му го обясни това на градоначалника. Не ми е ясно и как ще си изфабрикуват документите, които им липсват или как ще обяснят, че едва на 02.05.2024 г. са възложили „по спешност“ проектирането на тази организация на движението, а започнаха да я изпълняват на 27.04.2024 г.“

Това пише в профила си във Фейсбук Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Тя напомни, че един общински съветник и зам.-кметът по транспорта едва ли не се кълняха, че всичко им било съгласувано, а се оказва, че то дори не е било проектирано.

„Оказва се, че София няма и генерален план за организация на движението, а това означава, че всичко което се прави в момента е тотално незаконосъобразно. Най-силният аргумент на общината е забележете становище от „Велоеволюция“, за което съдът заключава, че е „извън предмета на спора“. Другият „силен“ документ на СО е „Програма за развитие на велосипедния транспорт на територията на Столична община от 2016 г. – 2019 г“., които също се оказват „извън предмета на спора и с изтекъл срок на валидност“. С други думи явно от Столична смятат, че писаниците на това сдружение са над законите и правилата в България“, допълва тя.

„Изобщо няма да коментирам Решение № 453/12.07.2018 г. на СОС, което е „извън предмета на спора , касае изместване на трамвайни линии във връзка във връзка със строителството на 9-та метростанция“, което изобщо не разбирам защо са го приложили. С две думи все „силни“ и „солидни“ доказателства са представили от екипа на кмета“, коментира още Русинова.