Националният съвет на БСП одобри единодушно проекта за антикорупционен закон на партията

БСП

Пленумът на БСП одобри проекта за антикорупционен закон на партиятаС явно гласуване членовете на Националния съвет са одобрили проектозакона единодушно.

Със законопроекта за специална агенция „Антикорупция“ се уреждат мерки за противодействие на корупционни прояви на лица, заемащи висши публични длъжности и мерки за превенция на корупцията. Основната цел на законопреокта е създаването на ефективен орган за борба с корупцията, предаде standartnews.com

Съгласно проекта на БСП в органа за борба са корупцията трябва да се концентрира анализаторски, оперативен и разследващ потенциал. БСП предлага звеното от Сметната палата, свързано с дейността по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, и специализираната дирекция от Държавна агенция „Национална сигурност“, свързана с противодействие на корупционни прояви сред лицата, заемащи висши държавни длъжности да се слеят по качествено нов начин и при пълна хармония, координация и ефективно взаимодействие между тях в една нова Специална агенция „Антикорупция”.

За да се гарантира независимостта на органа и самостоятелността му с проектозакона се предлага той да се назначава с указ на президента на републиката за срок от пет години, с възможност само за едно последователно подновяване. Предлага се председателят да бъде подпомаган от трима заместници, които да се избират с квалифицирано мнозинство от две трети от Народното събрание.

Още на 20 юли след срещата си с държавния глава Румен Радев лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че БСП ще предложи собствена концепция за борба с корупцията през септември. Голяма част от идеите за антикорупционното законодателство, подготвено от партията, Нинова представи на Националния събор на левицата „Бузлуджа 2017“, който се проведе на 29 юли.

На 14 август БСП представи за обществено обсъждане своя проект на Закон за специална агенция „Антикорупция“. На 24 август БСП започна поредица от срещи с професионалните гилдии по проекта за антикорупционния си закон. От партията осъществиха срещи с представители на Съюза на съдиите в България и с Висшия административен съд. Лидерът на БСП Корнелия Нинова разговаря с главния прокурор Сотир Цацаров, а финалната дискусия по законопроекта бе с държавния глава Румен Радев.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.