БАН уволни учения Радослав Марков, оправдал в свой коментар насилието над жени

ezgif.com-webp-to-jpg (44)

Математикът Радослав Марков, който оправда насилието над жени в свой коментар в социалните мрежи, официално е уволнен от Института по математика и информатика на БАН. За това съобщиха от институцията в свой пост във фейсбук по-рано днес.

„В отговор на изострения обществен интерес по повод изказвания на г-н Радослав Марков в социалните мрежи, Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ–БАН) припомня, че още на 31.07.2023 г. категорично се разграничи от поведението на гореспоменатия, което уронва престижа и доброто име на ИМИ–БАН. Считано от 04.08.2023 г., г-н Марков не е служител на ИМИ–БАН“, гласи съобщението.

Само преди няколко дни Радослав Марков заяви, че коментарът, в който той обясни, че насилието е провокирано от действията на жените, бил просто социален експеримент, който имал за цел да провокира.

„Шафрантията може да си ходи, където иска, може да се оплющи с целия град, а аз само да кимам недоволно отстрани? Като изчезнат шафрантиите, ще изчезнат и насилниците“, гласеше коментарът на математика.

Преди дни широк обществен отзвук предизвика случка от 26 юни, при която 18-годишно момиче от Стара Загора било пребито, нарязано с макетен нож и остригано от 26-годишен мъж. Хиляди в цялата страна се събраха на протести с искане за справедливост. Районният съд в Стара Загора този път остави в ареста Георги Георгиев по обвинение, че е заплашил с убийство 18-годишното момиче.