Извънредно! Шишков отвърна на Денков: Вече има нов враг

payimage-566089-scaled-e1673354003990

Новите политически приятелства родиха и нов враг в лицето на служебния кабинет. Това заяви пред БНР служебният министър на регионалното развитие в двете поредни правителства на Гълъб Донев Иван Шишков. Той потърси връзка с БНР, за да отговори публично на критиките, отправени вчера от премиера Николай Денков.

Шишков обясни, че неговото министерство е участвало в „истинско гасене на пожар“ и решаване на криза. Той визира интерконектора, „който 5 години преди това се строеше, но не беше завършен и въведен в експлоатация“.

„Този редовен кабинет се опитва да прехвърли на служебния кабинет проблемите, които е имало през 2019-2021 година“, каза бившият министър.

Той посочи, че поръчките във ВИК дружествата са правени през 2020 и 2021 година, а не по времето на служебния кабинет. Обясни още, че е дал на прокуратурата шефа на ВИК-Бургас.

„Емблематично дружество, в което има най-много нарушения. Заради Окръжния съд на Бургас не можах да сменя шефа на ВИК“.

През 2019-2021 г. бяха направени подробни устройствени планове за магистралите, напомни Шишков.

„Говорим за инхауса на „Хемус“. Един от хората, които са отговорни за раздаването на парите за инхауса на „Хемус“, в момента е заместник-министър на регионалното развитие“.

Бившият министър посочи, че обвиненията, отправени от премиера Денков, са верни по същество, но не са се случили в периода на служебния кабинет.

„Решихме част от проблема със „Струма“. Направихме първа копка на последния участък от магистрала „Европа“.

Той коментира и спрените от регионалния министър поръчки за 4 милиарда лева на служебния кабинет за поддръжка и ремонт на пътища.

„В момента регионалният министър може да я прекрати, ако прецени. Това не означава, че тя има проблем. Искахме освен текущи ремонти, да има изпълнение и на елементи на основни ремонти“.

Шишков заяви в предаването „Хоризонт за вас“, че не е бавил умишлено половин година решението за промяната на тол таксите за превозвачите.

„Правихме различни разчети, не е било умишлено“.

Учудва ме отношението точно на тази политическа сила, защото от регионалното министерство започнаха всички разкрития за незаконни строителства, за магистралите и язовирите, каза той.

„Очевидно някой вече не иска промяната, по начина, по който беше стартирана“.

Нямам никакви притеснения за договорите и решенията ни, категоричен е той.

„Не сме правили търгове за големи инфраструктурни проекти. Притеснява ме само, че всичко, което сме започнали през 2021 година, в един момент може да не се промени“.