4 медала спечелиха българските ученици на международна олимпиада по лингвистика

Image_15007902_40_0

Четири медала спечелиха младите български езиковеди на двадесетата Международна олимпиада по лингвистика за гимназисти, съобщиха организаторите от Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

Тази година домакин на състезанието е България, като първото състезание е проведено през 2003 г. също в България – в Боровец. За седмица за двадесето издание на олимпиадата в Банско се събраха повече от 200 състезатели от близо 40 държави. Най-добрите ученици лингвисти от целия свят пристигнаха в планинския курорт на 21 юли, като се включиха в наречените „Дни на приятелството“ – едно от нововъведенията на двадесетото издание на световната надпревара, предаде БТА.

Международната олимпиада по лингвистика бе официално открита от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, кмета на града домакин Иван Кадев и инж. Александър Велинов – председател на организационния комитет и постоянен член на Международния борд на олимпиадата.

Гимназистите участници в олимпиадата се състезаваха в индивидуални и отборни надпревари, а целта бе да решат сложни задачи с езиков материал, на непознат за решаващите език. Тази година най-добрите български ученици по лингвистика спечелиха четири медала и почетна грамота от престижния турнир. Българските ученици спечелиха един златен, два сребърни и един бронзов медал, както и една почетна грамота, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Златният медал завоюва Константин Георгиев – дванадесетокласник от Математическата гимназия в Русе, който бе отличен и с грамота за най-добро решение на една от задачите. Сребърните отличия са за дванадесетокласниците Теодор Малчев (СМГ) и Рами Хенауи (НПМГ), бронзът е за деветокласника от ПМГ в Силистра Николай Георгиев, а почетната грамота е за единадесеткласничката Ния Димитрова (СМГ). На Ванеса Калинкова ( 10 клас, ППМГ Бургас), Мира Липкова (9 клас, ПМГ Силистра) и Калина Иванова (9 клас, НПМГ) не им достигна малко, за да влязат в зоната на наградите, посочват организаторите.

Ръководители на българския отбор са Любомир Златков (ИМИ-БАН) и Василена Лазарова (НПМГ и СМГ), съобщават още от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории