Поклон! Внезапно си отиде емблематична фигура за музиката в България

orig-80294993676897136

На 50-годишна възраст почина Мартин Стоянов – председател на сдружението на организаторите на концерти в България „Сцена Музика“. Той си е отишъл след заболяване. Отявлен меломан и рок фен, кариерата на Мартин Стоянов започва още през 90-те години като музикален журналист и част от агенция Prima.

По-късно Мартин е част и от Joker Media. През 2009 г. решава да открие своя собствена промоутърска компания и слага началото на Loud Concerts, която постепенно се превръща в една от водещите промоутърски компании в България.

Именно благодарение на него в Каварна се случиха уникалните Каварна Рок Фест и Калиакра Рок Фест. Няма да забравим и Loud Festival, състоял се през 2012 г. в парка до летище „София“.

Благодарение на Loud Concerts в България гостуваха едни от най-известните изпълнители и групи, сред които Texas, Toto, Брайън Адамс, Джордж Майкъл, Helloween, Manowar, Питър Бенс, Dream Theater, Андреа Бочели, Lord of the Dance, Ричи Котцен, Deep Purple, Manu Chao, Placebo, Лени Кравиц, Gogol Bordello, Робърт Плант, Foreigner.

Дейността на Мартин беше свързана и с работа за цялата музикална индустрия.

Под негово ръководство единственото легитимно сдружение, което представлява и защитава правата и законните интереси на организаторите на концерти и други свързани с музика културни събития в България, успя да обедини по-голямата част от професионално работещите в сферата, посочват от „Музикаутор“.

Активната му работа за приемане на етичен кодекс, който дефинира нормите, правилата и стандартите за поведение на организаторите, допринесе в голяма степен за установяването на законност, лоялна и свободна конкуренция, прозрачност при разходване на публични средства, спазване на световните стандарти и преустановяване на корупционни практики в музикалния бранш.

Освен за устойчиво развитие на музикалната култура в страната чрез дейността си, Мартин Стоянов и „Сцена Музика“ работеха активно както за спазването на Закона за авторското прави и сродните му права, така и подкрепяха различни проекти като инициативата на „Музикаутор“ – „Светилник“ за даряване с химни българските училища, допълват от „Музикаутор“.