Туристическият министър: Няма война с ресторантьорите, но не бих платила 15 лв. за топка сладолед

877551

Не сме на война с ресторантьорския бранш. Това заяви пред БТВ министърът на туризма Зарица Динкова.

Според нея бранша продава и преживявания и това трябва да се лансира.

Трябва да се опитаме да рекламираме туризма по най-добрия начин, а сега е пикът на сезона. Държавата може да балансира между бизнеса и хората.

Министърът допълни, че цените растат, но надценките са нещо индивидуално: „Аз не бих платила 15 лева за топка сладолед, не съм плащала такава цена и на по-скъпи места.“

„Трябва да се опитваме да градим позитивен образ. В ресторантьорския сектор основните герои са майсторите готвачи. Тази леля Ани, която може да се конкурира с най-добрата италианска мама.“

Министърът не подава оставка, защото е защитил интересите на потребителите и затова, че се е намесил, за да балансира една ситуация, която можеше да ескалира по един доста неприятен начин, ако се беше задълбочила, каза още тя. Асоциацията на ресторантьорите поискаха оставката ѝ. Причината е нейният коментар за клиента, платил 490 лева за три стека. През уикенда Динкова заяви, че не би могла да защити удължаването на намалената ДДС-ставка от 9% за туристическия бранш, когато има подобно отношение към клиентите.

„Очакваме ръст на туристите през октомври. Към момента има ръст на българските туристи по Черноморието“, завърши Зарица Динкова.