Слави Василев за президента: Не е преминал границата с изказването си за Украйна

876859

Президентът не е започнал атаката срещу управляващото мнозинство. Той просто изрази мнение и позиция.

Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS Слави Василев по повод напрежението между двете институции. „Служебният кабинет успя да върне „Лукойл” в България от Швейцария, за да си плащат данъците у нас. Тогава уговорката беше, че няма да се пипа концесията на пристанище „Росенец“, каза още Слави Василев.

„Резултатът от концесията в „Росенец” няма да бъде засилване на контрола на българската държава върху нефтопродукти, влизащи в страната, а ще бъде съсипване на българска рафинерия“, смята Василев. По думите му, в случая с рафинерията, стратегическият ни интерес е пристанището да остане под контрола на руската компания, за да може тя да продължи да функционира.

„Дневният ред на тази коалиция не се „плете“ в София, а в Брюксел и Вашингтон”, посочи Василев. Според него с изказването на Радев, че „Украйна сама настоява да води тази война”, президентът „не е преминал границата“. „Стратегическият интерес на България и на Европа е Путин да не загуби тази война. Русия е ядрено въоръжена държава, където той управлява 20 години. Представети се какво ще стане, ако той падне от власт?”, попита той.

„Президентът Радев смята, че този дневен ред трябва да се „кове“ в София, спрямо интересите на българския народ и българската държава“, смята политологът. „ПП-ДБ се оказаха едни шарлатани, които изгряха на небосклона на политическото небе като антитезата на Борисов, а направиха правителство с него“, заяви още той. И допълни: „Всичките онези добри практика на „кабинета Борисов“ се възвръщат лека-полека“, визирайки инхаус процедурите, които заобикалят Закона за обществените поръчки.

По думите му реакторите на АЕЦ Белене не трябва да бъдат продавани на Украйна и предложи „да възродим „проекта Белене“, за да се сертифицира наличното оборудване“.