Добра новина за детето, ударено от мълния в Бургас

876645

8-годишното момченце ще бъде постепенно изведено от медикаментозната кома.

Добри са резултатите от скенера на главния мозък на 8-годишното дете, поразено от мълния на 20 юли в Бургас. Това съобщи зам.директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров, пише 24 часа.

„Изследването показа, че няма патологични изменения в главния мозък. Това ще ни позволи да предприемем извеждане на детето от състоянието на медикаментозна кома. След това ще се проследи неврологичния му статус. Всички се молим детето да се оправи“, каза още д-р Тодоров.

8-годишното момченце бе поразено от мълния малко след 18,30 ч. вчера на Централния плаж в Бургас, където било със семейството си. Когато внезапно връхлетяла буря родителите му, заедно със сестричката му, се отправили към най-близкото заведение, за да се скрият, но мълнията ги застигнала на пясъка.

Очевидец разказа пред журналисти, че майката на детето е започнала да му прави изкуствено дишане, а бащата – сърдечен масаж. Въпреки усилията им когато е закарано в Шокова зала на бургаската болница, момченцето е било в клинична смърт.

Медиците обаче веднага започнали реанимационни действия и 5 минути по-късно върнали сърдечната дейност. Пострадалото дете обаче е в тежко състояние, с опасност за живота. Има обгаряния в областта на седалището и гърдите.