Митов за „Миротворец“: Тези списъци не са списъци за отстраняване на хора, но и със сигурност не допринасят за добрите отношения с Украйна

Mitov_4

Службите дойдоха добре подготвени и реагираха бързо. Дадоха ни необходимата информация за самия сайт – от колко време съществува, как се е променял през времето. Въпросният сайт е бил на вниманието на сериозни международни организации като Г-7, ООН, ЕК, които във времето са имали инициативи да ограничат действията на тази платформа, най-вече заради публикуването на лични данни. Тези инициативи не са имали успех до този момент, но ние сме категорични, че българската държава трябва да подкрепи тези инициативи и да се ограничат тези публикуции.

Това заяви в кулоарите на парламента председателят на комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения Даниел Митов, след извънредното заседание на комисията днес, на което бяха изслушани шефовете на службите заради сайта „Миротворец“.

„Службите ще направят анализ има ли потенциална заплаха за български граждани и ще ни информират. Могат да се твърдят всякакви неща, но ние ще работим с украинската страна, за да стане ясно, че подобен вид платформи не създават условия за добра комуникация. Ясно е, че тези списъци не са списъци за отстраняване на хора, но и със сигурност не допринасят за добрите взаимоотношения“, обясни Митов.

„Няма да коментирам какво са говорили колегите и шефовете на служби. Все пак заседанието беше закрито“, отговори на въпрос Даниел Митов дали Кристиан Вигенин е поискал охрана.