Ваня Григорова с коментар за бюджета, протестите и дали ще се кандидатира за кмет на София

874770

Все още не съм дала отговор на поканите да се кандидатирам за кмет на София. Това заяви икономическият съветник на президента на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Предстоят разговори със синдикални членове и партии, които ще влязат в коалиция. Тази коалиция ще бъде лявоцентристка. София от промените насам не е била управлявана от социален кмет, всички са десни. Има един крайно десен вариант и той вече и обяви кандидатурата си. Трудно може да се каже каква ще бъде конфигурацията на силите, когато има само кандидатурите на Васил Терзиев и Деян Николов от „Възраждане“, каза още тя.

Това, от което има нужда София е да не бъде разглеждана като продукт. Както вече заяви Васил Терзиев. Не може да се каже, че София трябва да е „конкуретноспособна на европейския пазар“. Градовете са за живеене, не за пазар. Лявата политика предполага водата, сметопочистването да бъдат в общински ръце, не в частни. Същото се отнася и за градския транспорт. Има няколко частни линии, посочи Григорова.

Григорова уточни, че синдикатите ще настояват за увеличение на минималната работна заплата и заплатите на заетите в държавните институции. „За КТ „Подкрепа“ основен проблем е със заетите в НОИ. Там имаше ефективна стачка. От вчера текат протестни действия в отделни градове. Общ протест, ще има в петък пред сградата на Народното събрание, на всички заети в държавните администрации, които са с ниски заплати и не се предвижда увеличение. Това са НОИ, НСИ, БАБХ, Комисия по досиетата, които са със заплати под 1000 лв.“, допълни още тя.

По думите ѝ ако исканията им не бъдат разгледани преди приемането на бюджета на второ четене, протестите ще продължат.

Относно предложението всички заплати да се изплащат по банков път, Григорова коментира: „Това е опит да се изсветли трудовия пазар. Според мен няма да има никакъв ефект. Ние не сме имали против мерки, които поне се опитват да изсветлят недекларирания труд. Когато държавата тика към банкови плащания да сложи таван на банковите такси“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории