Само в 7DniSofia.bg

България си отмъсти на Полша и е на световен 1/2-финал

Image_14888252_40_0

Младежките волейболни национали на България продължиха успешния си марш на световното първенство в Бахрейн с победа и в петия си мач, а тя бе много сладка, защото отново бе над Полша и донесе класиране за 1/2-финалите.

В Манама момчетата на селекционера Андреа Буратини удариха 3:0 (25:18, 35:33, 25:18) съперника във втория си мач от ІІ групова фаза и няма как да бъдат изместени от първите две места.

С победата нашите лишиха поляците от шанс да се борят за медалите и така им отмъстиха за загубата във финала на световното до 19 г. в Иран през 2021-а. Двата състава са почти еднакви с тогавашните.

България игра като истински претендент за медал. Мачът започна точка за точка, но не продължи дълго в това русло. Сериозната интрига се запази до 11:10 в наша полза. Направихме четири поредни точки, което се оказа и решаващо.

Втората част беше волейболен спектакъл от най-високо ниво – и като качество, и като драма. След като поведохме с 2:0, позволихме на Полша да обърне с четири поредни точки и гонитбата в резултата започна, за да стигнат националите ни до равенство 21:21. Последва драматичен завършек с геймболи и за двата отбора, но успехът бе за нас- 35:33.

В третата част при 16:15 започна наказателната акция, довела до 25:18.

Утре играем последен мач с Иран, който ще определи победителя в групата и ще е подготовка за полуфинала. Полша ще се бори за местата извън финалната четворка.

Най-резултатен за днешната победа бе капитанът Алекс Николов с 18 точки. На трибуните бяха неговият баща и брат – легендата Владо Николов, и контузилият се преди световното разпределител Симеон.

Диагоналът Венислав Антов се отчете със 17 точки, като 4 дойдоха след блокади, а 2 – от начален удар.

България игра полуфинал на световно за младежи точно преди 20 г. Тогава в българския състав бяха Матей Казийски, Тодор Алексиев, Боян Йорданов и Иван Станев, а България стигна до бронзовите медали.