Ново напрежение! Проф. Ангелов тропна по масата: Трябва да се водим от рационалните решения

костадин-ангелов

С напрежение започна заседанието на здравната комисия в НС, където трябва да се изслуша от депутатите здравният министър Христо Хинков.

В началото на заседанието бе предложено да се изберат правила за избор на нов управител на НЗОК, тъй като мандата на настоящия изтича на 13-ти юли.

Ние от Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) не можем да подкрепим тази точка от дневния ред. Осъзнаваме, че се налага избор на управител на НЗОК, но не и без обсъждане. Трябва да се знае кой прави предложението, защото носим отговорност пред българските граждани, каза Васил Пандов от ПП-ДБ.

Правилата, които се предлагат са такива, каквито винаги са се предлагали при избор на управител на НЗОК. Нищо ново не е включено в тези правила, добави д-р Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

На въпроса кой избира управителя на НЗОК, кандидатите се предлагат в 5-дневен срок. На 13-ти юли изтича мандата на този УС на НЗОК и след тази дата няма да има кой да подписва нормативните актове. Ние не можем да проведем един нормален диалог, не можем да постъпим безотговорно. Трябва да се водим от рационалните решения, както бе първоначалната заявка, посочи бившият здравен министър от ГЕРБ.