Бум на оставките: Областни управители напускат властта

payimage-566743-scaled-e1673954564750

Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев подаде заявление за освобождаване, съобщиха от управата.

Стойчев обясни, че е изпълнил ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев, участвайки в организацията на изборите за народни представители на 2 април 2023г., които на територията на най-голямата област в България са преминали без инциденти.

От 6 юни има ново избрано коалиционно правителство и политическата отговорност се носи само от това правителство и назначените от него хора, се казва още в мотивите на Стойчев.

В същото време стана ясно, че и областният управител на област Пловдив Ангел Стоев тази сутрин е подал оставка от поста със заявление до Министерски съвет. В него са изложени и мотивите:

„Когато през миналата година бях поканен от служебното правителство да поема поста, приех, за да помогна на Майка България да премине успешно през труден период на политическа криза. С назначаването на редовно правителство считам своя дълг към Родината за изпълнен“, посочва той.

И допълва: „За да дам възможност да бъде назначен човек, който има необходимите умения и е готов да следва политиката на партиите, които са ви назначили, заявявам желанието си, в съответствие с чл. 29, ал. 3 от Закон за администрацията, да бъда освободен от заеманата длъжност възможно най-бързо“.

Днес, 12.06.2023 година в 09.30 часа , областният управител на област Монтана инж. Валери Димитров и заместник областният управител д-р Кирил Делев също депозираха своите оставки, предава „24 часа“.

Своето решение представиха и пред състава на Областната администрация .

Димитров е магистър по специалността „Национална полиция“ от ВВОУ „Васил Левски“ в гр. Велико Търново.

От 1993 г. до 2015 г. е работил в системата на МВР, като е заемал различни длъжности, включително и директор на Областната дирекция на МВР – Монтана. Бил е областен управител на Област Монтана и в периода май 2021 г. – януари 2022 г.