Избраха го! Това е новият шеф на парламента!

payimage-556345-scaled

49-ото Народно събрание вече има нов председател. Росен Желязков бе избран със 136 гласа „за“, против – няма, въздържали – 94, като гласуването бе предшествано от остри дебати и няколко скандали.

Припомняме, че както БЛИЦ „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС вече се обединиха около кандидатурата на Росен Желязков от ГЕРБ и по-всяка вероятност той ще бъде избран да оглави парламента.

След няколко месеца обаче той може да бъде сменен от представител на ПП-ДБ. Това е било и едно от условията на преговорите. Ротация на председателското място може да има, ако парламентът работи поне 3 месеца.

Днес трябва да бъдат представени и законопроектите, които ще бъдат включени в първата сесия на 49-тото Народно събрание и около които се обединиха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Предстои да стане ясно и какви законопроекти ще бъдат внесени от останалите партии в парламента, както и от Министерски съвет.

През тази седмица се очаква да започнат и лидерските срещи, в които ще се обсъдят възможностите за редовен кабинет. Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов, трябва да се срещне с председателя на „Възраждане” – Костадин Костадинов.

В началото на заседанието Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС отново предложи кандидатурата на Желязков, когото тя представи като добър юрист и администратор.

От страна на „Възраждане“ Искра Михайлова предложи отново адвокат Петър Петров.

След направените предложения, думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова, която определи решението за ротационен принцип на шеф на НС, като противоконституционно.

„Честито на Никола Минчев, ще бъде шеф на НС през лятната ваканция“, поясни Нинова. По думите ѝ ситуацията е сложна.

„Тази сложност не означава, че трябва да се нарушава Конституцията, каза още тя.

„Един представител на ПП, бивш представител на БСП, беше казал „По-скоро ще си отрежа ръката, отколкото да подкрепя ГЕРБ“, каза тя и напомни и подобни думи от представител на ГЕРБ, който също е искал да си реже ръката, ако подкрепи ГЕРБ.Какво е това желание да се лишавате от крайници. Какво е това нещо – Коалиция на джентълмени с по една ръка“, каза Нинова.

След още дебати и скандали в парламента започна и гласуването на кандидатурите по азбучен ред. Пръв бе кандидатът на „Възраждане“ – Петър Петров, като предложението не бе прието.

При гласуването на Росен Желязков, той бе избран със 136 гласа „за“, против – няма, въздържали – 94.

„Имаме избран народен представител за Народното събрание“, обяви Вежди Рашидов.
Първи думи на Росен Желязков
Парламентарната традиция изисква в такива моменти да се кажат думи с тържествен характер. Аз обаче мисля, че не е е моментът за патос и тържество. Всички ние осъзнаваме отговорността – очакванията на обществото за сигурност, справедливост и стабилност.

Тези очаквания предпоставят ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на тази сграда, да създаваме съдържание и то с изразни средства, които отговарят на честта и достойнството на тази институция.

Искам да благодаря на всеки един от вас като мои колеги. Специално искам да благодаря на председателите Минчев и Рашидов за това, че водеха 47-ото и 48-ото народно събрание с достойнство и мъдрост. Благодаря ви, колеги!
Кой е Росен Желязков?
Росен Желязков е магистър по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

През 1994 г. започва работа като юрисконсулт в район „Средец“ на Столична община, където последователно е старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник. От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право. Между 1998 и 1999 г. е заместник-кмет по „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична общинa. В периода 2003 – 2009 г. е секретар на Столична община.

От 2011 до 2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

Между 2009 и 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет.

От 2014 до 2016 г. съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство, припомня БНТ. Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност. Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017 г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г.

Избран от Народното събрание за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 20 септември 2018 г. с мандат до април 2021 г.

Бил е народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Номиниран от ГЕРБ-СДС за председател на 48-ото Народно събрание.

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. в София.