Трагедия! Родилката, превозена със „Спартан“, е загубила бебето си

rodilkata-prevozena-sas-spartan-e-155

Екипаж от състава на 16-а авиационна база „Враждебна“ извърши на Великден авиомедицинска евакуация със самолет „Спартан“ на родилка в тежко състояние. Въпреки сложните метеорологични условия в страната самолетът излетя в 15.50 ч. от София към авиобаза „Безмер“ с медицински екип на борда.

Родилката постъпва по спешност в болницата в Сливен с отлепена плацента. Състоянието ѝ се влошава, а впоследствие се оказва, че е загубила бебето. Извършена е операция по отстраняване на матката, след което състоянието на пациентката става животозастрашаващо. Налага се и преливане на около 50 банки кръв, но и това не подпомогнало стабилизирането на жената.

По искане на МЗ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дава разпореждане за провеждането на спасителната операция по въздух. На борда на „Спартана” се качват лекар и медицинска сестра от болница „Токуда”, съобщи Нова.

Пациентката беше превозена от болницата в Сливен до авиобаза „Безмер“, а след това – транспортирана със „Спартана“ до София. Самолетът кацна в 20.42 часа на летището в столицата. Медицинската евакуация на родилката беше изпълнена без усложнения благодарение на професионализма на екипажа на самолета – капитан Евгени Златанов, старши лейтенант Калоян Атанасов и капитан Николай Михайлов, събщават от пресцентъра на Министерство на отбраната.