Митрофанова с видео поздрав за 3 март: От двете страни на барикадата сме

елеонора митрофанова посланик

Руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова поздрави България за националния празник 3 март с видеообръщение, разпространено от посолството на Руската федерация.

„Скъпи приятели, поздравявам ви с националния празник и Деня на освобождението на България от османско иго. Няма добри войни, има справедливи войни“, започва поздравът на Митрофанова.

„Такава е Руско-турската от 1877-1878, която без преувеличение се превърна в крайъгълно събитие в общата история на нашите две страни и за много години напред определи характера на руско-българските отношения“, казва още тя.

Митрофанова подчертава, че именно благодарение на тази война България отново се появява на световната карта като самостоятелна държава.

„Макар България и Русия да не преминават през най-добрия етап в отношенията си и в известен смисъл са от различните страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки гражданин на България 3 март остава специален ден, а споменът за Руско-турската война все още е свещен“, заявява посланичката на РФ у нас.

Тя посочва, че героите не трябва да се забравят и затова не трябва да има посегателства върху паметници.

„Войната срещу паметници да няма място – в нея липсва и смисъл, и благородство, и доблест. Вярвам, че както неведнъж се е случвало, ще преодолеем настоящите трудности и ще се върнем към конструктивно и взаимноизгодно сътрудничество“, казва още Елеонора Митрофанова.

Руската посланичка предпочете да се поклони пред костницата на връх Шипка ден по-рано преди националния празник.